Χάνουμε τα ΜΥΑΛΑ, χάνουμε… και τα ΛΕΦΤΑ! 50 δισ. μας κόστισε η φυγή των επιστημόνων

Οι Έλληνες που μετανάστευσαν παράγουν πλούτο στις νέες πατρίδες τους

Χάνουμε τα ΜΥΑΛΑ, χάνουμε… και τα ΛΕΦΤΑ! 50 δισ. μας κόστισε η φυγή των επιστημόνων

Στοιχεία-σοκ προκύπτουν από την ανάλυση της Endeavor Greece, διεθνή μη κερδοσκοπικό οργανισμό στήριξης της επιχειρηματικότητας, για τους Έλληνες που έφυγαν στο εξωτερικό κατά τη διάρκεια της κρίσης (2008-2016).

Σύμφωνα με τα στοιχεία, έχουν φύγει περίπου 400.000 Έλληνες από τη χώρα μας (για 350.000 κάνει λόγο η εκτίμηση της Endeavor και 427.000 η εκτίμηση της ΤτΕ), οι οποίοι συνεισφέρουν ετησίως 12,9 δισ. ευρώ στο ΑΕΠ των χωρών υποδοχής (κυρίως Γερμανία και Αγγλία) και 9,1 δισ. ευρώ σε φορολογικά έσοδα!

Αθροιστικά, από το 2008 έως σήμερα οι Έλληνες που μετανάστευσαν έχουν παράγει περισσότερα από 50 δισ. ευρώ στις νέες «πατρίδες» τους.

Η ζημιά για την Ελλάδα είναι ακόμη μεγαλύτερη αν αναλογιστεί κανείς πως το κόστος για την εκπαίδευση αυτών των ανθρώπων υπολογίζεται στα 8 δισ. ευρώ.

Όπως τονίζεται, είναι εντυπωσιακό ότι σήμερα, μεταξύ όλων των εξαγόμενων «προϊόντων» της χώρας, το ανθρώπινο δυναμικό κατέχει την πρώτη θέση.

Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι πως -σύμφωνα με τα στοιχεία- αυτοί που θέλουν περισσότερο να φύγουν από τη χώρα ανα��ητώντας καλύτερες ευκαιρίες εξέλιξης και ένα σταθερότερο περιβάλλον είναι οι εργαζόμενοι και όχι οι άνεργοι (ποσοστό 49% έναντι 43%)!

Πάντως, η ανάλυση επισημαίνει πως το ανθρώπινο δυναμικό που φεύγει από τη χώρα μπορεί να φέρει πίσω τεχνογνωσία και καινοτόμες ιδέες και να βοηθήσει στην εξέλιξη της εγχώριας αγοράς αν αναστραφούν οι αιτίες μετανάστευσής τους.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top