ΑΠΟΦΑΣΗ-ΣΤΑΘΜΟΣ: Στον εισαγγελέα δανειολήπτης και τραπεζικός υπάλληλος για «κόκκινο» δάνειο!

Τι ζήτησε ο Στουρνάρας από τους τραπεζίτες

Μια απόφαση-σταθμό έλαβε το ειρηνοδικείο στο Λασίθι της Κρήτης για ένα ζευγάρι που είχε πάρει στεγαστικό δάνειο, το οποίο δεν μπορούσε να αποπληρώσει. Για το «κόκκινο» δάνειο φταίει και ο υπάλληλος της τράπεζας που το χορήγησε, αλλά και το ζευγάρι που το ζήτησε! Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή…

Ένα ζευγάρι από τη Νεάπολη Λασιθίου από το 2008 μέχρι το 2011 πήρε δάνεια ύψους 500.000 ευρώ! Και οι δυο εργάζονταν ως δημόσιοι υπάλληλοι και οι καθαρές αποδοχές τους έφταναν τις 3.500 ευρώ. Η δόση του δανείου τους όμως ήταν 3.300 χιλιάδες ευρώ. Έπρεπε δηλαδή να ζήσουν μόλις με 200 ευρώ!

Γιατί πήραν τόσα πολλά δάνεια;

Η απάντηση είναι γιατί ήθελαν να ζήσουν το όνειρο χτίζοντας ένα σπίτι σχεδόν 300 τμ! Τώρα αναγκάστηκαν να προσφύγουν στο νόμο Κατσέλη. Η απόφαση του ειρηνοδίκη όμως ήταν καταπέλτης. Στέλνει στον εισαγγελέα και τους δανειολήπτες και τον τραπεζοϋπάλληλο που ενέκρινε τα δάνεια τους.

Στουρνάρας σε τράπεζες: Ρυθμίστε τα κόκκινα δάνεια το συντομότερο δυνατό

Αυτά βλέπει ο Γιάννης Στουρνάρας και καλεί τις τράπεζες σε μαζικές ρυθμίσεις δανείων το συντομότερο δυνατόν αφού 108 δις βρίσκονται στο «κόκκινο». Στόχος είναι να μειωθούν κατά 41 δις μέχρι το 2019.

Δάνεια ύψους 5,4 δις προβλέπεται να πάνε σε ξένα funds και να βγουν σε πλειστηριασμό ακίνητα για οφειλές 7,6 δις. Το ζητούμενο για την Τράπεζα της Ελλάδος είναι τα υπόλοιπα 28 δις "κόκκινα" δάνεια να ξεκινήσουν σιγά-σιγά να εξυπηρετούνται με δεδομένο ότι η ελληνική οικονομία θα επανέλθει σε ρυθμούς ανάπτυξης.

Το «σήμα» που έχει στείλει η Τράπεζα της Ελλάδος στις 4 εμπορικές τράπεζες είναι να προχωρούν σε οριστικές και όχι παροδικές λύσεις. Να αντιμετωπίζουν από κοινού τους δανειολήπτες με ανοίγματα σε περισσότερες από μια τράπεζες και να προχωρούν σε "κούρεμα" οφειλών αν πρόκειται για βιώσιμες επιχειρήσεις.

ΒΙΝΤΕΟ STAR

Δείτε επίσης:

Νέο μοντέλο για τα ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ:Ανταλλαγή σπιτιών, εκπτώσεις σε επιτόκια και διαγραφές χρεών!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top