ΕΝΦΙΑ: Στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα – Πρόταση για πληρωμή σε έξι δόσεις

Φοβούνται στο υπουργείο ότι θα κινδυνεύσουν τα έσοδα

ΕΝΦΙΑ: Στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα – Πρόταση για πληρωμή σε έξι δόσεις

​Πρόταση να αποπληρωθεί ο ΕΝΦΙΑ σε περισσότερες δόσεις, ώστε να μην κινδυνεύσει η είσπραξη των εσόδων έχει καταθέσει η κυβέρνηση στους θεσμούς.

Σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα, η κυβέρνηση σκέφτηκε πως αφού ο φόρος ακινήτων δεν καταργείται, αλλά αντίθετα αυξάνεται, θα πρέπει να επιμηκυνθεί η περίοδος καταβολής των δόσεων και αντί να λήξουν τον Δεκέμβριο, αυτό να γίνει τον Φεβρουάριο του 2017.

Στο υπουργείο Οικονομικών φοβούνται πως δεν πρόκειται να εισπράξουν τα χρήματα που έχουν βάλει σαν στόχο από τον ΕΝΦΙΑ και αυτό γιατί από τον Ιούλιο μέχρι τον Δεκέμβριο θα πρέπει να έχει εισπραχθεί και ο φόρος εισοδήματος, με αποτέλεσμα ο κίνδυνος τα νοικοκυριά να κηρύξουν… «στάση πληρωμών» να είναι πιο ορατός από ποτέ.

Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η ηγεσία του υπουργείου υποστηρίζει πως τελικά η καταβολή της πρώτης δόσης πληρωμής του ΕΝΦΙΑ δεν προλαβαίνει να ξεκινήσει τον Αύγουστο, καθώς μέχρι τις 29 Ιουλίου θα γίνονται διορθώσεις του Ε9 για τον επαναϋπολογισμό του φόρου ιδιοκτησίας, ενώ τα εκκαθαριστικά θα αρχίσουν να αποστέλλονται κοντά στον Δεκαπενταύγουστο.

Έτσι, η πρώτη δόση πληρωμής του ΕΝΦΙΑ θα μετατεθεί κατά πάσα πιθανότητα στα τέλη Σεπτεμβρίου, με αποτέλεσμα ο αριθμός των δόσεων να περιορίζεται αυ��όματα από πέντε που είχε σχεδιαστεί αρχικά στις τέσσερις.

Μια τέτοια εξέλιξη θα οδηγήσει λοιπόν στην αύξηση του ποσού της μηνιαίας δόσης, δυσχεραίνοντας ακόμα περισσότερο τους φορολογούμενος στην αποπληρωμή της.

Αν τελικά οι δανειστές αποδεχθούν την πρόταση της Αθήνας και παραταθεί η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ μέχρι τον Φεβρουάριο, τότε οι μηνιαίες δόσεις θα μειωθούν περίπου κατά 30% και έτσι ενδεχομένως να είναι πιο εύκολο να τις πληρώσουν οι φορολογούμενοι που ήδη βλέπουν το εισόδημά τους πετσοκομμένο.

Πόσο μάλλον τώρα, που σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου Οικονομικών τουλάχιστον 600.000 ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να πληρώσουν μεγαλύτερο ΕΝΦΙΑ από πέρσι αφού:

• Μειώνεται το αφορολόγητο για τον συμπληρωματικό φόρο κατά 30%, δηλαδή από τις 300.000 ευρώ που ίσχυε σε μόλις 200.000 ευρώ.
Προστίθενται πλέον και τα αγροτεμάχια στην αξία των ακινήτων στην οποία επιβάλλεται ο συμπληρωματικός φόρος.
Αυξάνεται κατά 20% ο βασικός φόρος στα οικόπεδα
• Φορολογούνται με ΕΝΦΙΑ στο 100% και τα κενά μη ηλεκροδοτούμενα διαμερίσματα.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top