Κερέ (ΕΚΤ): Η αδυναμία της ευρωζώνης φάνηκε μέσω της ελληνικής κρίσης

«Το ευρώ είναι μια πραγματικότητα και πρέπει να προστατευθεί»

Για αδυναμίες της ευρωζώνης που φάνηκαν μέσω της ελληνικής κρίσης έκανε λόγο ο Μπενουά Κερέ μιλώντας στη Le Monde.

Το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ τόνισε πως το ευρώ είναι μία πραγματικότητα και «πρέπει να προστατευτεί» και πρόσθεσε: «Αυτό υποθέτει ότι θα κινηθούμε στην κατεύθυνση της ενοποίησης σε χρηματοοικονομικά και δημοσιονομικά θέματα, η οποία θα εστιάζει σε κοινούς θεσμούς της Ευρωζώνης που θα λογοδοτούν στους πολίτες. Χωρίς αυτή, η ικανότητά μας να αντιδρούμε θα είναι περιορισμένη και, για μια ακόμη φορά, θα χάσουν οι πιο ευάλωτοι και οι νεότεροι. Η εμπειρία από την κρίση με έχει πείσει ότι μία διακυβερνητική Ευρώπη, όπου οι δημοσιονομικές και χρηματοοικονομικές αποφάσεις λαμβάνονται μόνο από τις κυβερνήσεις, θα καταδίκαζε το ευρώ σε μακροχρόνια αδυναμία».

Ο ίδιος, με αφορμή την ελληνική κρίση έκανε λόγο διαδικασία που οδηγεί σε «αποφάσεις πολύ αργές που προκαλούν υψηλό κόστος για όλους».

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν υπάρχει φόβος για μια επιστροφή της κρίσης χρέους της ευρωζώνης, όπως το 2012, αν καθυστερήσει πολύ η πολιτική αντίδραση, ο Κερέ σημείωσε: «Από το 2010, όποτε απειλείτο η ενότητα του ενιαίου νομίσματος, οι Ευρωπαίοι πολιτικοί ηγέτες έπαιρναν τις αναγκαίες αποφάσεις. Πριν από ένα έτος επιβεβαίωσαν ότι �� Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη. Εάν εμφανισθούν νέες αδυναμίες, είμαι πεπεισμένος ότι οι κυβερνήσεις θα συνεργασθούν ξανά».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top