Το ενδεχόμενο του λουκέτου αντιμετωπίζουν 20.000 επιχειρήσεις στην εστίαση

Ο υψηλός ΦΠΑ και η έλλειψη πελατών θέτουν σε κίνδυνο τη λειτουργία τους

Το ενδεχόμενο του λουκέτου αντιμετωπίζουν 20.000 επιχειρήσεις στην εστίαση
Σήμα κινδύνου εκπέμπουν τουλάχιστον 20.000 επιχειρήσεις εστίασης, καθώς όπως δηλώνουν όσοι δραστηριοποιούναι στον κλάδο, ο υψηλός ΦΠΑ και η έλλειψη πελατών θα τις οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια έως τέλος του χρόνου στο λουκέτο. Όπως δηλώνουν οι επιχειρηματίες, η πληρωμή των υποχρεώσεων γίνεται πλέον κατ’ επιλογή...
«Ας πάω φυλακή, τι να κάνω;» δηλώνει στην κάμερα του Star ο ιδιοκτήτης καφέ-εστιατορίου Παντελής Κάλφας, δείχνοντας τις οφειλές.
Αλλά και αρκετοί άλλοι επιχειρηματίες στην εστίαση, όπως δηλώνουν στο Star, βρίσκονται στην ίδια θέση και δηλώνουν ότι τα έξοδα είναι σε καθημερινή βάση μεγαλύτερα από τα έσοδα, ενώ προειδοποιούν ότι με τον αυξημένο ΦΠΑ και τις νέες ασφαλιστικές εισφορές μετά την ψήφιση του πολύ-Νόμου, θα είναι πολλοί αυτοί που θα βάλουν λουκέτο.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνων, τα τελευταία χρόνια έκλεισαν περίπου 15.000 επιχειρήσεις εστίασης και πλέον ζουν με το φάσμα του λουκέτου περίπου 20.000 επιχειρηματίες που κινούνται στον χώρο αυτό.
"Ο ΦΠΑ μας έκοψε τα πόδια, κανείς δεν μπορεί πλέον να τον πληρώσει είναι σαφές αυτό. Από πού θα βρει χρήματα να εισπράξει το κρότος;" δηλώνει ο Γιάννης Τσάκος, πρόεδρος της Ενωσης Εστιατόρων Αττικής.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το 90% των νέων επιχειρήσεων που ανοίγουν είναι ταχυφαγεία και ντελίβερι, δηλαδή γρήγορο και κυρίως οικονομικό φαγητό, με σαφώς πιο λίγο προσωπικό από ένα οργανωμένο εστιατόριο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top