ΓΕΛΟΙΟΤΗΤΑ! Επέβαλαν πρόστιμο μόνο… 3 ευρώ για μη έκδοση απόδειξης!

Τρέχουν στο ΥΠΟΙΚ να διορθώσουν το λάθος

ΓΕΛΟΙΟΤΗΤΑ! Επέβαλαν πρόστιμο μόνο… 3 ευρώ για μη έκδοση απόδειξης!

​Αστεία πρόστιμα επιβάλλει η εφορία σε όσους δεν κόβουν αποδείξεις και μάλιστα με το νόμο. Τώρα τρέχουν στο υπουργείο Οικονομικών για να διορθώσουν το λάθος και να αυξήσουν τα πρόστιμα!

Την ίδια ώρα, τα πάρτι της φοροδιαφυγής στην αγορά δεν έχουν τελειωμό.

«Ο πειρασμός είναι μεγάλος ακόμη και για εμάς τους νομοταγείς με αυτά τα αστεία πρόστιμα όταν δεν κόβεις αποδείξεις, ειδικά με τους υπόλοιπους εξοντωτικούς φόρους» λέει ο κύριος Νίκος ο οποίος διατηρεί καφετέρια κοντά στα Καλύβια Αττικής.

«Το ΦΠΑ που πρέπει να πληρώσεις σε αυτή την απόδειξη είναι 67 λεπτά. Εάν δεν κόψουμε την απόδειξη αυτή, το πρόστιμο είναι το 50%. Σε ωθεί το κράτος να μην κόψεις απόδειξη», προσθέτει.

Οι ελεγκτές της εφορίας καταλαβαίνουν ότι τα μικρά πρόστιμα που επιβάλουν σύμφωνα με το νόμο οδηγούν στην παρανομία τους καταστηματάρχες.

«Πρόσφατα σε μια επιχείρηση για μια μη έκδοση δέκα αποδείξεων αντί για πρόστιμο χιλίων ευρώ που ήταν έως τον Οκτώβριο του 2015, το πρόστιμο το οποίο επιβάλλαμε ήταν περίπου τρία ευρώ», αναφέρει στην κάμερα του Star, συνδικαλιστής της εφοριακός-υπάλληλος ΥΕΔΔΕ, Πέτρος Θάνος.

Για παράδειγμα, αν οι ελεγκτές διαπιστώσουν ότι σε μια ταβέρνα δεν κόπηκε μια απόδειξη 30 ευρώ, το πρόστιμο είναι μόλις 2,90 ευρώ.

Αντίστοιχα αν δεν κοπεί απόδειξη για έναν καφέ αξίας 1,5 ευρώ, τότε το πρόστιμο είναι μόλις 14 λεπτά του ευρώ. Μέχρι τον Οκτώβριο το πρόστιμο ήταν 250 ή 500 ευρώ ανά απόδειξη.

Όσο και να φαίνεται απίστευτο υπάρχουν καταναλωτές οι οποίοι δεν ζητάνε αποδείξεις απλά γιατί συμπονούν τους καταστηματάρχες που όπως λένε τους έχουν γονατίσει οι φόροι.

Για να διορθώσει το λάθος, το υπουργείο Οικονομικών σκοπεύει να αξιοποιήσει αγορανομική διάταξη νόμου του 2014 που προβλέπει ότι επιβάλλεται «για διάθεση προϊόντων τα οποία δεν συνοδεύονται από τα παραστατικά που προβλέπονται από τις κείμενες διατάξεις... πρόστιμο 5.000 ευρώ».

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top