Πετά στα σύννεφα χωρίς να βλέπει… αστερίσκους το ΥΠΟΙΚ: Από αύριο κιόλας ρυθμίζεται το χρέος!

«Μειώνονται οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας, ρυθμίζεται το θέμα του χρέους»

Σε χαρές και πανηγύρια επιδίδονται στο υπουργείο Οικονομικών για τις αποφάσεις για το χρέος, αν και υπάρχουν αστερίσκοι στα μέτρα για την ελάφρυνσή του.

Το οικονομικό επιτελείο υποστηρίζει πως το θέμα του χρέους «ρυθμίζεται άμεσα, από αύριο» και κάνει λόγο για σημαντικές αποφάσεις στο Eurogroup.

Όπως αναφέρουν πηγές του ΥΠΟΙΚ:

1. Η αξιολόγηση ολοκληρώθηκε και θα υπάρξει εκταμίευση συνολικού ύψους 10,3 δισ. ευρώ σε δύο τμήματα. Τα 7,5 δισ. τον Ιούνιο και τα υπόλοιπα 2,8 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο.

2. Ουσιαστικά δίνονται για τα ληξιπρόθεσμα χρέη του δημοσίου 3,5 δισ. ευρώ, περίπου 700.000 ευρώ το μήνα μέχρι και τον Οκτώβριο του 2016. Δηλαδή 5 μήνες Χ 700.000=3,5 δισ. ευρώ θα "πέσουν" στην αγορά.

3. Συμφωνήθηκε ότι η Ελλάδα δεν θα πληρώνει πάνω από το 15% για τόκους και χρεολύσια [GDP] το μεσοπρόθεσμο χρονικό διάστημα. Στη συνέχεια ο περιορισμός αυξάνεται στο 20% του GDP. Το ποσοστό αυτό, στο οποίο θα περιλαμβάνονται και τα έντοκα γραμμάτια, είναι χαμηλό με βάση όλους τους συγκριτικούς δείκτες για χώρες με ανάλογα οικονομικά χαρακτηριστικά. Και μειώνει αποφασιστικά τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας για τα επόμενα χρόνια.

4. Ρυθμίζεται άμεσα, από αύριο, το θέμα του χρέους.

- Τα συγκεκριμένα μέτρα [βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα] για την ρύθμιση του χρέους δημιουργούν ένα σαφή οδικό χάρτη που εξομαλύνει τις συνθήκες ρευστότητας στην οικονομία.

- Είκοσι δισ. ευρώ που περίσσεψαν από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών χαρακτηρίζονται ως "διαθέσιμα" για πράξεις επαναγοράς του χρέους.

- Οι συμφωνηθείσες παρεμβάσεις για το χρέος επιτυγχάνουν την έξοδο στις αγορές, μέσω της τόνωσης της επενδυτικής εμ��ιστοσύνης και της εξάλειψης των συνθηκών αβεβαιότητας στην οικονομία.

- Η συμφωνία εξασφάλισης της βιωσιμότητας του χρέους είναι προσαρμοσμένη στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ελληνικής οικονομίας. Και εξασφαλίζει, για μακρύ χρονικό διάστημα, την χρηματοδότηση της οικονομίας, υπό πολύ ευνοϊκούς όρους.

Δείτε ακόμη:

Πρώτο ΘΕΤΙΚΟ βήμα για το χρέος - Πρέπει να γίνουν κι άλλα

Ντάισελμπλουμ: Στο τέλος του προγράμματος η ελάφρυνση του χρέους

Τσακαλώτος: Η συμφωνία είναι η αρχή του τέλους της ύφεσης!

Συμφωνία-πακέτο στο Eurogroup – Στέλνουν 10,3 δισ. στην Ελλάδα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top