Φέσσας σε Τσίπρα: Πρέπει να... αλλάξεις κλειδιά! Τι εννοεί ο πρόεδρος του ΣΕΒ;

"Φαίνεται να κλείνει ένας κύκλος αβεβαιότητας, αλλά τα μέτρα είναι λάθος"

​Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) Θεόδωρος Φέσσας, εκτίμησε ότι με το κλείσιμο της αξιολόγησης «φαίνεται πως κλείνει ένας μεγάλος κύκλος αβεβαιότητας, αλλά με υψηλότατο κόστος» και πρόσθεσε ότι «μπαίνει τέλος σε οποιαδήποτε αμφιβολία για την ��αραμονή της Ελλάδας στην Ευρώπη και το ευρώ».

Ωστόσο, ο κ.Φέσσας τόνισε ότι ο ΣΕΒ διαφωνεί ριζικά με το μίγμα πολιτικής που συνοδεύει την πρώτη αξιολόγηση, γιατί «συμπιέζει τις παραγωγικές δυνάμεις, δεν διευρύνει την φορολογική βάση και δεν περιορίζει περιττές και ανορθολογικές δαπάνες του κράτους, δεν αναλαμβάνει την ιδιοκτησία των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων και δεν πετυχαίνει την πραγματική στήριξη των ασθενέστερων». «Με αυτό το μίγμα πολιτικής, αποθαρρύνονται οι επενδυτές, ενώ αρκετοί εξωθούνται στην παραοικονομία και άλλοι στην έξοδο από τη χώρα», πρόσθεσε.

«Αν συνεχίσουμε να προσπαθούμε να ξεκλειδώσουμε την ανάπτυξη με το... λάθος κλειδί, είναι φυσικό στο τέλος να σπάσει», ανέφερε ο κ.Φέσσας, στέλνοντας τον δικό του μήνυμα στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνηση, κατά την έναρξη του βιομηχανικού συνεδρίου που διεξάγεται τη Δευτέρα και την Τρίτη στην Αθήνα.

Σύμφωνα με τον κ.Φέσσα, η Ελλάδα μπορεί να αξιοποιήσει την ευκαιρία που διανοίγεται για τέσσερις λόγους:

ποσοτική χαλάρωση και η πτώση των διεθνών τιμών πρώτων υλών,
-η ευρύτερη πολιτική αποδοχή και κοινωνική ωρίμανση, ότι δηλαδή η παραμονή στην Ευρωζώνη είναι η μόνη βιώσιμη λύση,
-τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της χώρας,
-η βιομηχανία και οι επιχειρήσεις είναι ακόμη εδώ παρά τις πρωτοφανείς δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα τελευταία χρόνια.

Ο ίδιος τόνισε την ανάγκη να γίνουν ιδιωτικές επενδύσεις, ξεκαθαρίζοντας σε άλλο σημείο ότι «ο ΣΕΒ δεν έχει πολιτική ατζέντα και δεν συμμετέχει σε κομματικές αντιπαραθέσεις».

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ απαρίθμησε σειρά βιομηχανικών κλάδων που παρουσιάζουν επενδυτικό ενδιαφέρον στη χώρα μας πέρα από τον τουρισμό και τα logistics, όπως η μεταλλουργία, η ενέργεια, η περιβαλλοντική βιομηχανία, τα δομικά υλικά, η πληροφορική, η φαρμακευτική βιομηχανία, τα τρόφιμα.

«Οι αριθμοί λένε ότι αν η χώρα μας καταφέρει να συγκλίνει με τους ευρωπαϊκούς βιομηχανικούς δείκτες, τότε, θα δημιουργηθούν πάνω από μισό εκατομμύριο άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας, θα διπλασιαστούν οι εξαγωγές μ��ς και θα αυξηθεί η καινοτομία», τόνισε επίσης, αναλύοντας τους 3 πυλώνες για την συνεννόηση βιομηχανικών κλάδων-πολιτείας:

1.Έναν οδικό Χάρτη για την ανάπτυξη με περισσότερες από 100 προτάσεις για την βιομηχανία, την πρόσβαση στη χρηματοδότηση, την καινοτομία τις εξαγωγές, τις δεξιότητες, τις αδειοδοτήσεις, την ταχύτητα απονομής δικαιοσύνης, την χωροταξία, την λειτουργία της αγοράς και τις δημόσιες προμήθειες.
2.«Έξυπνες» φορολογικές πολιτικές για την προσέλκυση επενδύσεων και την αύξηση των δημοσίων εσόδων.
3.Κλαδικές πολιτικές σε κρίσιμους βιομηχανικούς κλάδους (όπως αγροδιατροφή, φαρμακοβιομηχανία, logistics, μέταλλα και κατασκευές, ενέργεια, περιβάλλον)».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top