Πρόταση Τσακαλώτου για φόρο στις τραπεζικές συναλλαγές

Τι επιβαρύνσεις θα φέρει σε καταθέτες και επιχειρηματίες – «Όχι» από τρόικα

Tην επιβολή τέλους τραπεζικών συναλλαγών έφερε και πάλι στο τραπέζι η κυβέρνηση στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με το κουαρτέτο των θεσμών και της προσπάθειας να καλυφθεί το μεγάλο δημοσιονομικό κενό.

Η πρόταση, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν για επιβολή τέλους 1‰ στις τραπεζικές συναλλαγές, που σημαίνει ότι για ανάληψη 420 ευρώ η επιβάρυνση θα είναι σχεδόν μισό ευρώ. Πολύ μεγαλύτερες θα είναι οι επιβαρύνσεις για τους επιχειρηματίες καθώς πχ. σε συναλλαγές των 5.000 ευρώ ο φόρος θα ανέρχεται σε 5 ευρώ.

Η πρόταση, ωστόσο, απερρίφθη από τους επικεφαλής των θεσμών ως μέτρο το οποίο θα προκαλέσει σημαντικά προβλήματα στις τραπεζικές συναλλαγές και το τραπεζικό σύστημα, ενώ θα φρενάρει και τη χρήση πλαστικού χρήματος στην οποία το υπουργείο Οικονομικών έχει ποντάρει πολλά προκειμένου να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή.

Υπενθυμίζεται ότι είναι η τρίτη φορά που η επιβολή φόρου τραπεζικών συναλλαγών έρχεται στο προσκήνιο, αλλά και αυτή τη φορά δεν πρόκειται να εφαρμοστεί.

Το μέτρο είχε συζητηθεί για πρώτη φορά το 2010 στο πλαίσιο των αξιολογήσεων του πρώτου μνημονίου και τη δεύτερη φορά το είχε προτείνει τον περασμένο Μάιο ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης για να το αποσύρει ο ίδιος την ίδια ημέρα μετά από τις αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν.

Σημειώνεται ότι η συζήτηση για τα πρόσθετα φορολογικά μέτρα γίνεται στο πλαίσιο της προσπάθειας κάλυψης συνολικού δημοσιονομικού κενού 3% του ΑΕΠ. Το 1% θα πρέπει να καλυφθεί με περικοπές στο συνταξιοδοτικό, άλλο 1% με νέους φόρους και το υπόλοιπο 1% από άλλες πηγές, όπως στοχευμένη περικοπή δαπανών.

Στη σημερινή συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους θεσμούς αναμένεται να συζητηθεί εκ νέου το φορολογικό κομμάτι της αξιολόγησης, με την ελληνική πλευρά να παρουσιάζει προτάσεις για τον περιορισμό της μείωσης του αφορολόγητου ορίου.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top