ΒΟΜΒΑ από τους δανειστές! Ζητούν μείωση του αφορολόγητου κάτω από τα 9.000 ευρώ

Το ΔΝΤ ανεβάζει το δημοσιονομικό κενό για το 2016 στα 4 δισ. ευρώ

ΒΟΜΒΑ από τους δανειστές! Ζητούν μείωση του αφορολόγητου κάτω από τα 9.000 ευρώ

​Δεν έχουν τέλος οι απαιτήσεις των δανειστών, οι οποίοι φέρονται να βάζουν βόμβα στη διαπραγμάτευση, ζητώντας επιτακτικά να μειωθεί το αφορολόγητο όριο ακόμα και κάτω από τα 9.000 ευρώ.

Όπως αναφέρει η Ναυτεμπορική, η απαίτηση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της συζήτησης για τον τρόπο κάλυψης του δημοσιονομικού κενού του 2016, για το οποίο υπάρχει διάσταση ανάμεσα στους ευρωπαίους δανειστές και στο ΔΝΤ, με το Ταμείο να ανεβάζει αισθητά τον πήχη.

Ειδικότερα το ΔΝΤ εκτιμά ότι φέτος το δημοσιονομικό κενό θα είναι στα 4 δισ. ευρώ με την Κομισιόν και την ΕΚΤ να ζητούν πρόσθετα μέτρα, ύψους 1,8 δισ. ευρώ.

Έτσι, σύμφωνα με την εφημερίδα, οι θεσμοί ζητούν την περικοπή του αφορολόγητου, το οποίο είναι σήμερα στα 9.545 ευρώ για μισθωτούς και συνταξιούχους και το οποίο θεωρούν ιδιαίτερα υψηλό για τα δεδομένα των εποχών.

Υποστηρίζουν μάλιστα πως η μείωση του αφορολόγητου πρέπει να γίνει, καθώς είναι αναγκαία μια διεύρυνση της φορολογικής βάσης προς τα κάτω, ώστε να συμμετέχουν στα φορολογικά βάρη και όσοι έχουν εισοδήματα κάτω από 9,550 ευρώ που σήμερα εξαιρούνται από το φόρο εισοδήματος.

Εκτιμού�� έτσι ότι τα έσοδα του προϋπολογισμού θα αυξηθούν με βεβαιότητα και σε μόνιμη βάση, δεδομένου ότι το μειωμένο αφορολόγητο θα εφαρμοστεί και στην παρακράτηση φόρου μισθωτών υπηρεσιών.

Πάντως, όπως αναφέρει η Ναυτεμπορική, η κυβέρνηση απέρριψε την πρόταση των θεσμών και επιμένει στην αύξηση της επιβάρυνσης στα υψηλότερα εισοδήματα και συγκεκριμένα σε όσους έχουν ατομικό εισόδημα από 30.000 ευρώ και πάνω.

Σημειώνεται μάλιστα ότι το αφορολόγητο των μισθωτών και των συνταξιούχων δεν εντάχθηκε στις αποκαλούμενες «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης, αφού μέχρι τώρα δεν είχε τεθεί ζήτημα μείωσής του.

Τελικά όμως αυτό συνέβη στις τελευταίες διαβουλεύσεις με την Αθήνα να λέει ένα τεράστιο όχι, υποστηρίζοντας ότι αυτό θα πλήξει τα χαμηλότερα εισοδήματα.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top