Έρχονται ΠΡΟΣΤΙΜΑ για όσους δεν πέρασαν ΚΤΕΟ ή έχουν ανασφάλιστα ΙΧ-Ποιοι μπορεί να πάνε φυλακή

Ραβασάκια και τσουχτερά πρόστιμα για χιλιάδες οδηγούς στο τέλος Φεβρουαρίου- Δηλώσεις Αλεξιάδη

Έρχονται ΠΡΟΣΤΙΜΑ για όσους δεν πέρασαν ΚΤΕΟ ή έχουν ανασφάλιστα ΙΧ-Ποιοι μπορεί να πάνε φυλακή

Με ραβασάκια και... πρόστιμα θα βρεθούν αντιμέτωποι όσοι οδηγοί δεν πέρασαν ΚΤΕΟ ή άφησαν ανασφάλιστα τα οχήματα και τις μηχανές τους.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, μιλώντας το πρωί της Τρίτης στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλημέρα Ελλάδα», είπε πως το υπουργείο Οικονομικών κάνει μεγάλες διασταυρώσεις για να εντοπιστούν τα ανασφάλιστα οχήματα και όσα δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ. Όπως είπε ο κ.Αλεξιάδης, όσοι υπάγονται σε αυτές τις δύο κατηγορίες, θα λάβουν μέχρι τέλος Φεβρουαρίου ειδοποιητήρια από το υπουργείο και μετά θα έχουμε τις σχετικές προσαυξήσεις.

Αν κάποιος οδηγός ΙΧ παραλάβει το ειδοποιητήριο πρέπει μέσα σε οκτώ ημέρες είτε να αποδείξει πως είναι ασφαλισμένο το όχημά του και εκ παραδρομής εμφανίστηκε στον κατάλογο της ΓΓΔΕ, είτε να επιλέξει σε ποια εταιρεία θα προχωρήσει στην ασφάλιση του οχήματός του και να πληρώσει το παράβολο 250 ευρώ.

«Δεν είναι δυνατόν να κυκλοφορούν αυτοκίνητα, τα οποία δεν είναι ασφαλισμένα. Πρέπει να σοβαρευτούμε σαν κράτος» τόνισε ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, απέφυγε ωστόσο να δώσει τον ακριβή αριθμό των οδηγών που θα λάβουν ραβασάκια, διευκρινίζοντας πως ακόμη δεν μπορεί να το επιβεβαιώσει.

Στο ερώτημα «τι θα γίνει με τους 800.000 οδηγούς που δεν έχουν πληρώσει τέλη κυκλοφορίας;», ο κ.Αλεξιάδης είπε πως «για αυτούς θα έχουμε βεβαιώσεις το επόμενο διάστημα, γιατί και εκεί είχαμε τεχνικά προβλήματα», ενώ δεν απέκλεισε την πληρωμή τελών κυκλοφορίας ανά τρίμηνο.

Σύμφωνα με τον κ.Αλεξιάδη, η κυβέρνηση εξετάζει πάντως να υπάρξει συνολική αλλαγή στη φορολογία των αυτοκινήτων. «Τα αυτοκίνητα έχουν φορολογηθεί υπέρμετρα, πρέπει να γίνουν τα πράγματα πιο λογικά. Τα καταλαβαίνουμε όλα τα προβλήματα», είπε, προαναγγέλλοντας ελαφρύνσεις σε κάποιες κατηγορίες χρήσης των οχημάτων.

1,5 εκατομμύριο οχήματα δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ;

Πληροφορίες από το υπουργείο Μεταφορών αναφέρουν πάντως πως σε 800.000 ιδιοκτήτες οχημάτων, οι οποίοι δεν έχουν περάσει από ΚΤΕΟ, θα επιβληθεί το πρόστιμο των 150 ευρώ μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου μέσω Taxisnet.

Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι ετοιμάζεται και εγκύκλιος, σύμφωνα με την οποία απαλλάσσονται του προστίμου των 150 ευρώ όσοι έχουν περάσει εκπρόθεσμα από ΚΤΕΟ εντός του 2015, παρά το γεγονός ότι ο νόμος όριζε πως αν κάποιος περνούσε από ΚΤΕΟ εκπρόθεσμα θα του επιβαλλόταν το πρόστιμο των 150 ευρώ.

Στελέχη από την αγορά των ΚΤΕΟ εκτιμούν πάντως πως ο αριθμός που δίνει το υπουργείο Μεταφορών (800.000) είναι πολύ μικρός, καθώς εκείνοι υπολογίζουν πως ο στόλος οχημάτων που δεν έχει περάσει από ΚΤΕΟ ξεπερνά το 1,5 εκατ. οχήματα.

ΤΣΟΥΧΤΕΡΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ

Υπενθυμίζουμε ότι ο νόμος για τα ανασφάλιστα οχήματα ισχύει από τον Μάιο του 2014 και προβλέπει υψηλά πρόστιμα, τα οποία βέβαια επιβάλλονται μόνο σε περίπτωση ελέγχου από την Τροχαία.

Τα πρόστιμα:

-Αφαίρεση των πινακίδων, της άδειας ικανότητας του οδηγού και της άδειας κυκλοφορίας για δέκα μέρες.
-Αφαίρεση των πινακίδων και της άδειας κυκλοφορίας για δύο χρόνια σε περίπτωση ατυχήματος ή για τρία χρόνια σε περίπτωση υποτροπής.
-Χρηματικό πρόστιμο υπέρ του Επικουρικού Κεφαλαίου, με πράξη της Αστυνομικής Αρχής, 500 ευρώ για τα επιβατικά και 250 ευρώ για τα δίκυκλα.
-Φυλάκιση από δύο μήνες μέχρι ένα χρόνο και χρηματική ποινή μέχρι 3.000 ευρώ σε περίπτωση εμπλοκής σε ατύχημα.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top