ΑΛΑΛΟΥΜ με τις αντικειμενικές αξίες και τον ΕΝΦΙΑ μετά την απόφαση του ΣτΕ

«Δεν θα αλλάξει τίποτα για το 2015» λέει το ΥΠΟΙΚ

ΑΛΑΛΟΥΜ με τις αντικειμενικές αξίες και τον ΕΝΦΙΑ μετά την απόφαση του ΣτΕ

​Ένα απίστευτο αλαλούμ επικρατεί μετά από την απόφαση του ΣτΕ για τις αντικειμενικές αξίες και τις συνέπειες που θα έχει αυτή στον ΕΝΦΙΑ του 2015, στις επιστροφές φόρου και στην καταβολή διάφορων επιδομάτων.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών διαβεβαιώνουν ότι δεν τίθεται κανένα θέμα αλλαγών στον ΕΝΦΙΑ του 2015, σημειώνοντας παράλληλα ότι θα περιμένουν πρώτα να δουν την απόφαση του ΣτΕ και μετά να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για τις αντικειμενικές αξίες ακινήτων.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης του ΣτΕ, το υπουργείο Οικονομικών θα έπρεπε να έχει προχωρήσει σε αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών μέχρι 21 Μαΐου 2015, ώστε να προσαρμοστούν με τις αλλαγές που έχουν επέλθει στην αγορά ακινήτων.

Από το υπουργείο πάλι διευκρινίζουν ότι ο ΕΝΦΙΑ του 2015, υπολογίστηκε βάσει των αντικειμενικών αξιών που ίσχυαν την 1/1/2015, οπότε δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα με τον συγκεκριμένο φόρο.

Σημειώνουν όμως ότι αν ληφθεί απόφαση για άμεση συμμόρφωση με την απόφαση που προβλέπει την αναδρομική προσαρμογή των τιμών από 1η Μαΐου 2015, τότε θα επηρεαστούν οι φόροι μεταβίβασης, οι κληρονομικές και γονικές παροχές, όπως και οι δωρεές που έγιναν από την ημερομηνία αυτή και έχουν φορολογηθεί βάσει των σημερινών αντικειμενικών αξιών ακινήτων.

Τότε, κύκλοι του ΥΠΟΙΚ, αναφέρουν ότι ίσως χρειαστεί όσοι επηρεάζονται να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις και να γίνει συμψηφισμός των απαιτήσεων μεταξύ φορολογούμενων και Δημοσίου.

Τονίζουν ακόμα ότι το υπουργείο Οικονομικών είχε ξεκινήσει τις διαδικασίες για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων πριν από την απόφαση του ΣτΕ, με τη σύσταση Επιτροπής, η οποία αναμένεται έως τις 22 Δεκεμβρίου να παραδώσει το πόρισμά της στον υπουργό, Ε. Τσακαλώτο.

Στη συμφωνία με τους δανειστές άλλωστε προβλέπεται η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών έως 1/1/2017 κι έτσι το πιθανότερο είναι να υπάρξει αναπροσαρμογή μέσα στο 2016.

Το πρόβλημα όμως είναι ότι σε πολλές περιοχές εξαιτίας της κρίσης, οι εμπορικές τιμές των ακινήτων έχουν υποχωρήσει σε επίπεδα αρκετά χαμηλότερα από τις αντικειμενικές τους, δημιουργώντας φορολογικές αδικίες και στρεβλώσεις στην κτηματαγορά.

Αυτός είναι και ο λόγος που οι νέες αντικειμενικές αξίες στις περιοχές αυτές θα είναι χαμηλότερες των σημερινών, ώστε να υπάρξει σύγκληση αντικειμενικών και εμπορικών τιμών στα ακίνητα.

Δεν αποκλείεται τέλος οι νέες αντικειμενικές να αποτελέσουν και τη βάση υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ για το 2016. Όπως και να έχει όμως, το υπουργείο Οικονομικών έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να αλλάξει ο στόχος για το εισπρακτικό αποτέλεσμα του φόρ��υ που θα παραμείνει 2,65 δισ. ευρώ.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top