Αλεξιάδης: «Έρχονται ειδικές φορολογικές ζώνες στη Βόρεια Ελλάδα»

Προανήγγειλε αλλαγές και στη φορολογία καπνικών προϊόντων

​Τη δημιουργία ειδικών φορολογικών ζωνών στη Βόρεια Ελλάδα, ώστε να επιβιώσουν οι επιχειρήσεις, οι οποίες δοκιμάζονται από το ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς που υπάρχει σε γειτονικές χώρες, προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τ. Αλεξιάδης, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο συνέδριο Capital + Vision που έγινε σε γνωστό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Όπως είπε ο κ. Αλεξιάδης, «μια ελληνική επιχείρηση που πουλάει ουίσκι στην ακριτική Ελλάδα χρεώνει τον πελάτη της ειδικό φόρο κατανάλωσης 11 ευρώ, ενώ στην αμέσως γειτονική χώρα χρεώνεται φόρος μόλις 3 ευρώ».

Επίσης, ο κ. Αλεξιάδης προανήγγειλε αλλαγές και στη φορολογία των καπνικών προϊόντων «σύμφωνα με τις βέλτιστες πρακτικές που ισχύουν σε χώρες του εξωτερικού», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Παρ’ όλ’ αυτά δεν θέλησε να δώσει παραπάνω λεπτομέρειες και αρκέστηκε να πει ότι θα ληφθούν μέτρα για να χτυπηθεί το λαθρεμπόριο.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών υποσχέθηκε ακόμα ότι σήμερα θα ανακοινωθούν οι οριστικές αποφάσεις για τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση, που απ’ ότι φαίνεται δεν θα μπει τελικά, για τα τέλη κυκλοφορίας και το επίδομα θέρμανσης, ενώ παραδέχθηκε ότι υπάρχουν «βαρβαρότητες» στη φορολογία.

Για τη γενικότερη φορολογική πολιτική της κυβέρνησης τέλος, ο κ. Αλεξιάδης είπε ότι:

1. Θα ξεκινήσει ευρύς κοινωνικός διάλογος για τις αλλαγές που απαιτούνται στη φορολογία.
2. Θα υπάρξουν αλλαγές το 2016 στη φορολογία των επιχειρήσεων στην κατεύθυνση ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας τους.
3. Θα υπάρξει, όπως δήλωσε και τη Δευτέρα στη Βουλή, διάταξη για την εθελοντική αποκάλυψη κεφαλαίων που βρίσκονται στο εσωτερικό και στο εξωτερικό με πολύ αυστηρές ποινές για όσους αποκρύψουν στοιχεία.
4. Θα ακολουθήσει το Περιουσιολόγιο, στο οποίο δεν θα υπάρχει υποχρέωση, όπως είπε, να δηλώνονται πίνακες ζωγραφικής ή κοσμήματα, αλλά θα αποκαλυφθούν επιχειρήσεις του εξωτερικού και άλλα δεδομένα.
5. Εντός του 2016 θα εξομοιωθούν ��ι αντικειμενικές με τις εμπορικές τιμές των ακινήτων και οι νέες τιμές θα ισχύσουν από 1-12017
6. Θα θεσμοθετηθεί ο νέος φόρος ακίνητης περιουσίας που θα έχει εισπρακτικό στόχο όσο και ο ΕΝΦΙΑ, δηλαδή 2,65 δισ. ευρώ.
7. Θα εγκατασταθούν παντού μηχανήματα ηλεκτρονικών πληρωμών POS και θα επεκταθούν οι ηλεκτρονικές συναλλαγές.
8. Θα υπάρξουν αλλαγές της φορολογίας της ναυτιλίας
9. Θα υπάρξουν αλλαγές και στη φορολογία εισοδήματος για τα εισοδήματα του 2015 και του 2016.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top