Ως «μάννα εξ ουρανού» περιμένουν οι μικρομεσαίοι το άνοιγμα της ρευστότητας

Αλλά η «κάνουλα» των τραπεζών θα καθυστερήσει να ανοίξει

Ως «μάννα εξ ουρανού»  περιμένουν οι μικρομεσαίοι το άνοιγμα της ρευστότητας

Ως «μάννα εξ ουρανού» περιμένουν οι μικρομεσαίοι το άνοιγμα της ρευστότητας, καθώς βρίσκονται με την πλάτη στον τοίχο, αφού για κάθε οικονομική τους ανάγκη πρέπει να βρίσκουν οι ίδιοι ρευστό.

Με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ελπίζουν ότι σύντομα θα ανοίξει η κάνουλα του δανεισμού, όπως ο κύριος Παύλος Πολιτάκης, ο οποίος διατηρεί εμπορικό κατάστημα στο κέντρο του Πειραιά και δηλώνει στην κάμερα του Star:

"Οι σημερινές συνθήκες συναλλαγής έχουν μεγάλη ανάγκη μετρητού. Άρα, αν δεν μπορέσουν οι μικρές εμπορικές επιχειρήσεις να βρουν έστω και μια πηγή βασικής χρηματοδότησης που λέγεται ελληνικές τράπεζες δεν θα μπορούν να λειτουργούν".

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής των τραπεζών οι τέσσερις συστημικές ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν πρόσθετα κεφάλαια 14,4 δισεκατομμυρίων ευρώ προκειμένου να αποκτήσουν κεφαλαιακή επάρκεια.

Μάλιστα το νούμερο αυτό είναι πολύ μικρότερο από τα 25 δισεκατομμύρια που είχαν προβλεφθεί κατά τη συμφωνία του νέου μνημονίου το καλοκαίρι. Μόνο που οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η ρευστότητα δεν θα φτάσει πολύ γρήγορα στην αγορά.

"Αυτό δεν αφορά το 2015 σίγουρα και αφορά το 2016 από τα μέσα και μετά. Αυτό το οποίο θα υπάρξει είναι μια αίσθηση σταθερότητας στις τράπεζες, αλλά όσον αφορά στην παροχή δανείων, αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει γρήγορα", σχολιάζει ο οικονομικός αναλυτής Γιάννης Αγγελής.

Ο οίκος Μούντις θεωρεί ότι το ύψος των 14,4 δισεκατομμυρίων ευρώ που απαιτούνται για τις ελληνικές τράπεζες είναι αρνητική εξέλιξη για όσους κατέχουν ομόλογα των ελληνικών τραπεζών, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να κουρευτεί η αξία τους.

Πάντως το χρηματιστήριο υποδέχτηκε θετικά τις εξελίξεις με τις τραπεζικές μετοχές να καταγράφουν κέρδη έως και 29% μέσα σε μια ημέρα, δηλαδή να κάνουν limit up.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top