Κρύος ιδρώτας για χιλιάδες νοικοκυριά:Ξεκινούν από σήμερα οι πλειστηριασμοί και οι κατασχέσεις

Καθησυχάζει το ΥΠΟΙΚ πως δεν κινδυνεύει η πρώτη κατοικία

Κρύος ιδρώτας για χιλιάδες νοικοκυριά:Ξεκινούν από σήμερα οι πλειστηριασμοί και οι κατασχέσεις

​Δύσκολα και με μεγάλη αγωνία ξεκινά ο Νοέμβριος για χιλιάδες Έλληνες καθώς από σήμερα Δευτέρα απελευθερώνονται όλες οι πράξεις αναγκαστικής εκτέλεσης, όπως οι πλειστηριασμοί και οι εξώσεις, ύστερα από την απόφαση της κυβέρνησης να μην παρατείνει τη σχετική αναστολή, η οποία είχε αποφασισθεί στις 21 Ιουλίου 2015, λόγω των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων. (capital control).

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Οικονομίας ξεκαθαρίζει πως η πρώτη κατοικία θα εξακολουθήσει να προστατεύεται, τονίζοντας πως αναζητείται οριστική λύση στο ζήτημα.

Πιο αναλυτικά, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης, δεν παρατείνεται εκ νέου η ισχύς της υπ’ αριθμ. 49214/21-7-2015 Κοινής Υπουργικής Απόφασης «Αναστολή πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης, καταβολής δικαστικών παραβόλων, εγγυοδοσιών και χρηματικών ποσών από μετατροπή ποινών». Η συγκεκριμένη απόφαση είχε παραταθεί ήδη τρεις φορές, την πρώτη μέχρι τις 31 Αυγούστου, τη δεύτερη έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2015 και στη συνέχεια έως τις 31 Οκτωβρίου 2015. Προέβλεπε δε ότι αναστέλλεται από τις 21 Ιουλίου η διενέργεια κάθε πράξης αναγκαστικής εκτέλεσης, ιδίως η διενέργεια πλειστηριασμών, κατασχέσεων, εξώσεων και προσωπικών κρατήσεων.

Ειδικά για τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας για οφειλές σε τράπεζες, σήμερα βάσει του νόμου η προστασία από τη διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης παρέχεται μόνο μέσω του νόμου 3869/2010, του γνωστού ως νόμου Κατσέλη.

Σε ισχύ βρίσκεται το άτυπο μορατόριουμ που έχει συμφωνηθεί με τις τράπεζες για την πρώτη κατοικία

Η οριζόντια προστασία για τους ενήμερους δανειολήπτες, χωρίς δικαστική ρύθμιση χρεών με βάση εισοδηματικά κριτήρια και αξία ακίνητης περιουσίας, γνωστή ως ρύθμιση Χατζηδάκη, ίσχυε έως τις 31 Δεκεμβρίου 2014. Παράταση στην εν λόγω ρύθμιση δεν δόθηκε ποτέ με νομοθετική διάταξη. Ωστόσο, ατύπως αυτή εξακολούθησε να ισχύει, ύστερα από συνεννόηση της κυβέρνησης με τις τράπεζες. Μάλιστα, υπενθυμίζεται ότι στις 21 Ιουλίου 2015 η Ελληνική Ένωση Τραπεζών εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία «οι τράπεζες που λειτουργούν στην Ελλάδα θα συνεχίσουν, μέχρι τέλους του τρέχοντος έτους, να παρέχουν προστασία της πρώτης κατοικίας των δανειοληπτών με βάση το προϊσχύσαν νομοθετικό πλαίσιο (Ν. 4224/2013)».

Το υπουργείο Οικονομικών, όπως αναφέραμε και παραπάνω στην προσπάθεια του να καθησυχάσει τα νοικοκυριά, διαμηνύει ότι η πρώτη κατοικία θα συνεχίσει να προστατεύεται. Πηγές του υπουργείου λένε πως αφού και η όλη διαδικασία απαιτεί 40 ημέρες μέχρι η υπόθεση να φτάσει ενώπιον του δικαστηρίου, πρακτικά δεν μπορεί να γίνει κανένας πλειστηριασμός πριν από τα μέσ�� Δεκεμβρίου. «Έως τότε, θα έχει δοθεί οριστική λύση στο ζήτημα» τονίζουν.

Ξεκινούν τα ηλεκτρονικά κατασχετήρια για οφειλές στα Ταμεία

Παράλληλα, κινδυνεύουν και περίπου 100.000 ασφαλισμένοι με οφειλές στα Ταμεία, οι οποίοι είτε δεν έχουν μπει σε ρύθμιση είτε έχουν μπει και δεν πληρώνουν τις δόσεις τους, καθώς από τον Δεκέμβριο αρχίζει η διαδικασία για τα ηλεκτρονικά κατασχετήρια (ηλεκτρονικές κατασχέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς) από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών.

Το συγκεκριμένο μέτρο αφορά όσους χρωστούν από 5.000 ευρώ και πάνω. Αξίζει να σημειωθεί πως τα χρέη που έχουν μεταφερθεί ήδη στο ΚΕΑΟ αντιστοιχούν σε 275.000 οφειλέτες και είναι ύψους 12,9 δισ. ευρώ.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top