Κίνδυνος να «φουσκώσουν» οι οφειλές των δανειοληπτών

Σημαντική ύφεση και το 2016 βλέπει το ΙΟΒΕ

Κίνδυνος να «φουσκώσουν» οι οφειλές των δανειοληπτών

​Αλλάζουν ξανά τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για το νόμο Κατσέλη. Όσοι περιμένουν τη δίκη της υπόθεσης τους μπορεί να δουν την οφειλή τους να αυξάνεται. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση συζητά για την πώληση των κόκκινων δανείων, ιδίως των επιχειρηματικών, σε ξένα funds.

Δύσκολη έχει γίνει η ζωή πολλών δανειοληπτών. Οι οφειλές είναι δυσβάστακτες και η μόνη διέξοδος είναι η προσφυγή στο Νόμο Κατσέλη.

Η Νίκη Τζεδάκη και ο γιός της Νίκος έχουν από κοινού δάνεια 65.000 που δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν. Τι ζητούν; «Αν είναι δυνατόν μείωση κεφαλαίου και οπωσδήποτε μια μείωση δόσης».

Η κοινή υπουργική απόφαση που υπογράφηκε δυο μήνες μετά τις αλλαγές στο νόμο Κατσέλη φέρνει νέα εμπόδια.

Οι δανειολήπτες που έχουν κάνει αίτηση πρέπει να προσκομίσουν νέα δικαιολογητικά. Το πρόβλημα είναι πως όταν ζητήσουν από τις τράπεζες βεβαίωση, η οφειλή θα έχει πλέον αυξηθεί, αφού ενδοτραπεζικά τρέχει το αυξημένο επιτόκιο για τα καταναλωτικά δάνεια.

Για παράδειγμα οφειλέτης που έκανε αίτηση το 2013 στο νόμο Κατσέλη και είχε οφειλές 30 χιλιάδων ευρώ σε καταναλωτικά δάνεια με επιτόκιο 16%, αν ζητήσει νέα βεβαίωση για το δικαστήριο θα δει την οφειλή του αυξημένη κατά 9.600 ευρώ.

Η πώληση των κόκκινων δανείων αποτελεί αγκάθι στις συσκέψεις του κυβερνητικού συμβουλίου Οικονομικής πολιτικής. Ήδη έχουν ξεκινήσει οι διαπραγματεύσεις για την πώληση των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων, ενώ στον «αέρα» βρίσκονται στεγαστικά και καταναλωτικά.

«Ένα ερώτημα το οποίο προκύπτει και μένει αναπάντητο είναι για ποιο λόγο να πωλούνται δάνεια καταναλωτικά στο 5% ή στο 10% της αξίας τους ή στεγαστικά στο 20% όταν θα μπορούσαν οι τράπεζες να απευθύνονται στους οφειλέτες και σε αρκετά μεγαλύτερο ποσοστό να διευθετούσαν την οφειλή με μερική διαγραφή του» αναφέρει ο Βίκτωρας Τσιαφούτης, νομικός σύμβουλος ΕΚΠΟΙΖΩ.

Ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης έχει αναγγείλει τη σύσταση Υπηρεσίας Πίστωσης και Πλούτου, που θα βαθμολογεί τους δανειολήπτες. Η βαθμολογία δεν θα μπορεί να αμφισβητηθεί από τα πιστωτικά ιδρύματα, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top