Πιστωτικές κάρτες και e-banking: Πως μπορούν να «σώσουν» 3 δισ. ευρώ από τις τσέπες μας!

Αντίβαρο και για τα μέτρα: Ισοδύναμο 2 δισ. ευρώ από το πλαστικό χρήμα

Πιστωτικές κάρτες και e-banking: Πως μπορούν να «σώσουν» 3 δισ. ευρώ από τις τσέπες μας!
Μέχρι 3 δισ. ευρώ μπορούν να εξοικονομήσουν καταναλωτές, επιχειρήσεις και ελληνικό Δημόσιο, αν προωθηθούν οι ηλεκτρονικές συναλλαγές στη χώρα μας.
Επιπλέον, σύμφωνα με έρευνα του Εργαστηρίου Ηλεκτρονικού Εμπορίου και Ηλεκτρονικού Επιχειρείν (ELTRUN) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ), οι ηλεκτρονικές συναλλαγές μπορούν να αυξήσουν τα έσοδα ΦΠΑ κατά 2 δισ. ευρώ ετησίως, δημιουργώντας έτσι ένα πρώτης τάξεως ισοδύναμο.
Σύμφωνα με την έρευνα, η Ελλάδα υστερεί στη χρήση του ηλεκτρονικού χρήματος. Μόλις το 6% των πληρωμών γίνεται με πλαστικές κάρτες (χρεωστικές, πιστωτικές), όταν ο μέσος όρος στην Ε.Ε. ξεπερνά το 24%.
Επίσης στη χώρας μας, μόλις το 17% των κατοίκων είναι εγγεγραμμένοι χρήστες υπηρεσιών ηλεκτρονικής τραπεζικής (e-banking), έναντι του 50% που είναι ο μέσος όρος στην Ευρώπη. Σύμφωνα με την έρευνα, αν το ποσοστό των χρηστών e-banking στην Ελλάδα πλησιάσει τον μέσο όρο της Ευρώπης, τότε οι καταναλωτές θα εξοικονομήσουν μέχρι 1,5 δισ. ευρώ.
Οι ερευνητές του ELTRUN αναφέρουν ότι οι χρήστες e-banking εξοικονομούν ετησίως έως και 450 ευρώ, ενώ μια συναλλαγή, ανάλογα με τις συνθήκες διεξαγωγής, μπορεί να κοστίζει μέχρι και 13 ευρώ.
H έρευνα αποκαλύπτει ότι οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls) έδωσαν ώθηση στις ηλεκτρονικές συναλλαγές. Για παράδειγμα, 47% των Ελλήνων αγοραστών δήλωσαν ότι χρησιμοποίησαν το e-banking και το ηλεκτρονικό εμπόριο (e-commerce) για να ξεπεράσουν το πρόβλημα της έλλειψης μετρητών. Επίσης, ο αριθμός των ενεργών χρηστών e-banking εκτιμάται ότι αυξήθηκε κατά 30%.
Η μελέτη αναφέρει και ότι η αύξηση της χρήσης της ηλεκτρονικής τιμολόγησης μπορεί να εξοικονομήσει περί τα 900 έως 1.400 εκατ. ευρώ στις επιχειρήσεις ετησίως, αλλά μπορεί να εξοικονομήσει και στο ελληνικό Δημόσιο 200 εκατ. ευρώ.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top