Φορολογία εκτός πραγματικότητας: Πληρώνουμε ξανά τα ακίνητα μας!

Εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες έχουν καταβάλει ως και το 10% της αξίας την τελευταία 5ετία!

Φορολογία εκτός πραγματικότητας: Πληρώνουμε ξανά τα ακίνητα μας!

Σε εξωφρενικά ποσοστά φορολόγησης έχει οδηγήσει η κατακόρυφη πτώση των τιμών των ακινήτων έναντι των αντικειμενικών αξιών, αλλά και το γεγονός ότι ο ΕΝΦΙΑ υπολογίζεται κυρίως βάσει επιφανείας και όχι βάσει πραγματικής αξίας.

Εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες κλήθηκαν να πληρώσουν σε φόρους κατοχής ακινήτων (ΕΕΤΗΔΕ, ΕΕΤΑ και ΕΝΦΙΑ) ακόμη και το 10% της τρέχουσας αξίας του ακινήτου τους μέσα στην τελευταία 5ετία.

Οι ετήσιοι συντελεστές φορολόγησης ως προς την πραγματική αξία του ακινήτου προσεγγίζουν ακόμη και τις δύο ποσοστιαίες μονάδες, ενώ ο πραγματικός συντελεστής φορολόγησης του εισοδήματος που μπορεί να αποφέρει ένα ακίνητο φτάνει να ξεπερνάει ακόμη και το 50%, εκμηδενίζοντας στην πράξη κάθε πραγματική απόδοση

Την ίδια ώρα, το μνημόνιο μιλάει για διαμόρφωση του συντελεστή φορολόγησης από το 11% στο 15% για το εισόδημα από ακίνητα, ενώ ένα από τα σενάρια που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών φέρνει το εισόδημα από ενοίκια να εντάσσεται στην κλίμακα των μισθωτών και συνταξιούχων, κάτι που σημαίνει ότι οι συντελεστές φορολόγησης μπορεί να εκτιναχθούν υπό προϋποθέσεις ακόμη και στο 46%!

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ

Παλαιό διαμέρισμα 70 τ.μ. στο 6ο διαμέρισμα της Αθήνας «κρατάει» αντικειμενική αξία 68.152,5 ευρώ παρά την παλαιότητά του. Πρόσφατα, όμως, άλλαξε χέρια προς 22.000 ευρώ. Επί τρεις διαδοχικές χρονιές(2011-2013), ο ιδιοκτήτης πλήρωνε 350 ευρώ για το πρώτο έτος, επιπλέον 350 ευρώ για το 2ο έτος και 297,5 ευρώ για το 3ο έτος λόγω του «χαρατσιού» της ΔΕΗ (αρχικά ΕΕΤΗΔΕ και στη συνέχεια ΕΕΤΑ). Ο ΕΝΦΙΑ του 2014 ήταν 264 ευρώ, ενώ άλλα τόσα θα είναι και ο ΕΝΦΙΑ του 2015. Μέσα σε πέντε χρόνια, λοιπόν, καταβλήθηκαν 1.525 ευρώ φόροι για ένα ακίνητο το οποίο στην αγορά «πιάνει» πλέον 22.000 ευρώ.

Διαμέρισμα 40 τ.μ. επίσης στο κέντρο της Αθήνας. Με αντικειμενική αξία 27.062 ευρώ, άλλαξε πριν από πέντε μήνες χέρια έναντι 9.000 ευρώ. Αυτό το ακίνητο επιβαρύνεται με ΕΝΦΙΑ 150 ευρώ τον χρόνο, ενώ από το 2011 μέχρι σήμερα έχει καταβάλει συνολικά 870 ευρώ σε φόρους κατοχής. Δηλαδή, σε πέντε χρόνια έχει... φύγει σε φόρους το ένα δέκατο της αξίας του ακινήτου.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top