Νέο μαχαίρι 5% - 7% στις συντάξεις – Έρχεται η 13η περικοπή για 2,6 εκατ. συνταξιούχους

Σε δύο δόσεις οι μειώσεις

Νέο μαχαίρι 5% - 7% στις συντάξεις – Έρχεται η 13η περικοπή για 2,6 εκατ. συνταξιούχους

​Αντιμέτωπη με μία αναπόφευκτη νέα οριζόντια μείωση στις συντάξεις κατά 5% - 7% θα βρεθεί η νέα κυβέρνηση που θα εκλεγεί στις 20 Σεπτεμβρίου, ώστε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των δανειστών για μια νέα σαρωτική μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Αγορά η πλειονότητα των μελών της «Επιτροπής Σοφών», η οποία έχει αναλάβει να προετοιμάσει την επικείμενη ασφαλιστική μεταρρύθμιση, έχει καταλήξει στη διαπίστωση ότι πρέπει να ενοποιηθούν οι κύριες με τις επικουρικές συντάξεις, για να αντιμετωπισθούν τα συνεχώς αυξανόμενα ελλείμματα των ασφαλιστικών ταμείων.

Αυτό θα οδηγήσε�� σε νέα μείωση των συντάξεων για 2,6 εκατ. συνταξιούχους, οι οποίοι από το 2010 έως σήμερα έχουν υποστεί 12 περικοπές και έχουν χάσει περίπου το 40% των συντάξιμων αποδοχών τους.

Σύμφωνα με τα μέλη της «Επιτροπής Σοφών» οι νέες μειώσεις μπορούν να γίνουν σε δύο φάσεις:

1. Μέσα στον Οκτώβριο αναμένεται να γίνουν μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις. Αρχικά κατά 5% θα μειωθούν οι επικουρικές συντάξεις σε 122.000 συνταξιούχους ενστόλους, ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους γιατρούς, μηχανικούς και δικηγόρους, πρώην ναυτικούς και τεχνικούς Τύπου που εντάχθηκαν στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης. Κατόπιν και σε εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος για την οποία δεν βρίσκονται ισοδύναμα, θα υπάρξουν και νέες περικοπές, κοντά στο 7% για όλους τους συνταξιούχους του ΕΤΕΑ.

2. Από τον Ιανουάριο θα ενοποιηθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις. Η ενοποίηση θα φέρει επιπλέον μειώσεις και θα κατεβάσει το ποσοστό αναπλήρωσης στο 70%.

Σημειώνεται ότι το τρίμηνο Οκτωβρίου – Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου φέτος οι συνταξιούχοι θα πάρουν λιγότερα χρήματα, καθώς μαζί με τις νέες αυξημένες εισφορές θα παρακρατηθούν και τα αναδρομικά από τις κρατήσεις Ιουλίου και Αυγούστου σε τρεις ισόποσες δόσεις.

Ταυτόχρονα το τρίτο μνημόνιο προβλέπει ακόμα:

1. Αύξηση της ποινής σε όσους επιλέξουν πρόωρη συνταξιοδότηση με έξτρα περικοπή 10% που θα διαρκέσει έως ότου ο ασφαλισμένος φτάσει το όριο της πλήρους συνταξιοδότησης.
2. Αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων με μεικτό τρόπο. Έτσι το τμήμα της σύνταξης που αντιστοιχεί στον χρόνο ασφάλισης έως 31/12/2010 υπολογίζεται με τις διατάξεις που ίσχυαν και το τμήμα της σύνταξης που αντιστοιχεί στον χρόνο ασφάλισης από 1/1/2011 έως την ημερομηνία εξόδου, υπολογίζεται με τους νέους συντελεστές των νόμων 3863 και 3865/2010.
3. Μείωση των κατώτερων ορίων συντάξεων. Το νέο κατώτερο όριο θα χρησιμοποιείται για τους υπολογισμούς της σύνταξης για το χρόνο από 1η Ιανουαρίου 2011 και μετά, θα είναι στα 392 ευρώ, αντί 486 που είναι σήμερα και θα χορηγείται μόνο με τη συμπλήρωση του 67ου έτους ηλικίας.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top