Γίναμε Ευρωπαίοι λόγω… capital controls: Τριπλασιάστηκε η χρήση των καρτών για αγορές

Μόνο τον Αύγουστο εκδόθηκαν 1,1 εκ. χρεωστικές κάρτες!

Γίναμε Ευρωπαίοι λόγω… capital controls: Τριπλασιάστηκε η χρήση των καρτών για αγορές

Ριζικές αλλ��γές στις αγοραστικές συνήθεις των Ελλήνων έφεραν η τραπεζική αργία και τα capital controls.

Σύμφωνα με έρευνα της ΕΣΕΕ, η χρήση πλαστικού χρήματος στο εμπόριο έχει σχεδόν τριπλασιαστεί από τότε που επιβλήθηκαν οι κεφαλαιακοί έλεγχοι στην Ελλάδα.

Χαρακτηριστικό είναι το στοιχείο ότι ενώ προ c.c. (capital controls) οι τράπεζες εξέδιδαν περίπου 100.000 κάρτες μηνιαίως, τον Αύγουστο εκδόθηκαν 1.1. εκατ. χρεωστικές κάρτες!

Την ίδια ώρα, ενώ το 2014 το ποσό που δαπανήθηκε σε κάρτες Visa αντιπροσώπευε μόλις 1 ευρώ σε κάθε 33 ευρώ καταναλωτικής δαπάνης (σε αντίθεση με το 1 ευρώ στα 6 ευρώ στην Ευρώπη) πλέον έχει μειωθεί αισθητά η αναλογία.

Σύμφωνα με στοιχεία της Visa Europe, που επεξεργάζεται σχεδόν το 60% των συναλλαγών με ελληνικές κάρτες για αγορές, τις δύο εβδομάδες μετά την εισαγωγή των capital controls παρατηρήθηκε αύξηση 135% στον αριθμό συναλλαγών σε σύγκριση με το δεκαπενθήμερο πριν από τα capital controls.

Όπως εκτιμάται, η χρήση πλαστικού χρήματος θα μπορούσε να συνεισφέρει στη μείωση της φοροδιαφυγής (υπολογίζεται στο 25% του ΑΕΠ) κατά 5 δισ. ευρώ και αύξηση των φορολογικών εσόδων πάνω από 1 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top