Ποιες είναι οι αλλαγές που έρχονται για τα κόκκινα δάνεια

Στις 300.000 ευρώ η αντικειμενική αξία για την προστασία της α΄ κατοικίας

Στις 300.000 ευρώ «κλειδώνει» η αντικειμενική αξία κάτω από την οποία θα προστατεύεται η πρώτη κατοικία από πλειστηριασμούς, με τα κόκκινα δάνεια να αποτελούν ��να από τα μεγαλύτερα αγκάθια στη διαπραγμάτευση των δανειστών με την κυβέρνηση.

Αυτή τη στιγμή τα κόκκινα δάνεια φτάνουν τα 90 δισ. ευρώ! Από αυτά το 50% είναι καταναλωτικά, το 35% επιχειρηματικά και το 29% στεγαστικά δάνεια.

Η κυβέρνηση θέλει να υπάρχει ένας ενδιάμεσος φορέας για την διαχείριση των κόκκινων δανείων, αλλά οι δανειστές αρνούνται και ζητούν την πώληση των κόκκινων δανεί��ν σε ξένα funds τα οποία θα αναλαμβάνουν την είσπραξη τους.

Η συμφωνία θα προβλέπει την προστασία της πρώτης κατοικίας μέχρι ενός ορίου αντικειμενικής αξίας που η κυβέρνηση τοποθετεί στις 300.000 ευρώ. Αυτή τη στιγμή η πρώτη κατοικία προστατεύεται μέχρι το τέλος του 2015.

Όπως δηλώνει ο Γιάννης Βασαριώτης, Πρόεδρος της Ένωσης Δανειοληπτών «ζητάμε παράταση τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2016 γιατί μέχρι το τέλος του 2015 δε λύνει κανένα πρόβλημα και σε δεύτερη φάση μας ενδιαφέρει να μάθουμε το περιεχόμενο του νόμου για τα κόκκινα δάνεια και αν πραγματικά θα ευνοεί τους δανειολήπτες ή αν θα είναι πάλι ένας νόμους που δε θα μπαίνει κανένας».

Όπως δηλώνει επίσης στο Star η δικηγόρος Αντριάννα Ζαχαρίου «ένα άλλο θέμα που πρέπει να σημειώσουμε είναι ότι οι πλειστηριασμοί πλέον θα έχουν τιμή εκκίνησης όχι την έως τώρα αντικειμενική αξία που είχαν τον χρόνο κατάσχεσής τους, αλλά την εμπορική αξία που είχαν αυτά τον χρόνο κατάσχεσής τους. Με δεδομένο ότι η εμπορική αξία έχει αποδυναμωθεί, οι τράπεζες, επειδή η οφειλή των πολιτών δε θα μπορεί να καλυφθεί, θα επεκτείνουν τον πλειστηριασμό».

Τα κόκκινα δάνεια των επιχειρήσεων πρέπει να χωριστούν ανάλογα με το αν οι επιχειρήσεις είναι βιώσιμες ή όχι. Για τις βιώσιμες θα υπάρξει μια ρύθμιση βάση του Κώδικα Δεοντολογίας της ΤτΕ. Για τις επιχειρήσεις που θα κρίνονται μη βιώσιμες, θα πτωχεύουν και θα ρευστοποιούνται τα στοιχεία τους.

Έως το τέλος του χρόνου πρέπει να γίνει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, με την τρόικα να επιμένει ότι πρέπει να μπουν ιδιώτες στην ανακεφαλαιοποίηση και να ενισχυθεί η προοπτική επιστροφής τους στον ιδιωτικό τομέα.

Οι δανειστές ξεκαθαρίζουν ότι ενδιάμεσος φορέας στον οποίο θα μεταφέρονται όλα τα κόκκινα δάνεια δεν μπορεί να υπάρξει και αντιπροτείνουν η κάθε τράπεζα να μπορεί να διαχειρίζεται τα δικά της δάνεια.

Αν τελικά γίνει αυτό, οι τράπεζες θα έχουν τη δυνατότητα να πωλήσουν μέρος των δανείων σε ιδιωτικές εταιρείες, οι οποίες θα αναλάβουν την είσπραξη των δανείων.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top