Νέες αξιώσεις από τους δανειστές: Ζητούν να αλλάξει και πάλι ο ΦΠΑ!

«Αγκάθια» τα κόκκινα δάνεια, το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα και οι πρόωρες συντάξεις

Νέες αξιώσεις από τους δανειστές: Ζητούν να αλλάξει και πάλι ο ΦΠΑ!

Νέες ανατροπές στον προσφάτως ψηφισμένο ΦΠΑ, το ξήλωμα -μετά τις 100 δόσεις- και των άλλων διατάξεων που είχαν ψηφιστεί μονομερώς επί υπουργίας Νάντιας Βαλαβάνη αλλά και οι επί τα χείρω αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος είναι μερικές μόνον από τις απαιτήσεις της τρόικας που έχουν τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ως προαπαιτούμενα για το νέο μνημόνιο.

Τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών που μετέχουν στις διαπραγματεύσεις, διαπιστώνουν ότι οι δανειστές τηρούν μια ιδιαίτερα «επιθετική» στάση και έναντι των αγροτών, για τους οποίους ζητούν να καταργηθεί πλήρως το επί σειρά δεκαετιών ευνοϊκό καθεστώς.

Στο πακέτο των απαιτήσεων της τρόικας βρίσκονται τα κόκκινα δάνεια, οι πρόωρες συντάξεις, το ΤΑΙΠΕΔ, το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα αλλά και… τα ανασφάλιστα ΙΧ.

Την ίδια ώρα, οι εκπρόσωποι των δανειστών προβάλλουν και αξιώσεις-σοκ όπως είναι αυτής της αλλαγής του ΦΠΑ που αλλάχθηκε πριν λίγες εβδομάδες!

Ειδικότερα ζητούν να αλλάξει και πάλι ο συντελεστής για το βόειο κρέας και να ξαναβρεθεί στο 13% και να υπάρξουν ισοδύναμα για μετατάξεις άλλων προϊόντων σε χαμηλότερο συντελεστή.

Παράλληλα, ζητούν να υπαχθεί το σύνολο της ιδιωτικής εκπαίδευσης στον συντελεστή ΦΠΑ 23%. Υπενθυμίζεται ότι με τον πρόσφατο νόμο υπήχθησαν στο 23% τα φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης, ξένων γλωσσών και εκμάθησης υπολογιστών, ενώ παρέμειναν σε μηδενικό ΦΠΑ τα ιδιωτικά ΙΕΚ, τα κολέγια, τα ιδιωτικά σχολεία και οι σχολές οδηγών.

Την ίδια ώρα, όμως, οι δανειστές ζητούν και να ξηλωθούν ρυθμίσεις όπως αυτή που επιτρέπει στους ιδιώτες την εκχώρηση ανείσπρακτων ενοικίων στο Δημόσιο και αυτή που προβλέπει την φορολογία όσων δεν έχουν πραγματικό εισόδημα με βάση την κλίμακα των μισθωτών και -ουσιαστικά- την απαλλαγή τους με το αφορολόγητο όριο. Η τρόικα ζητά να φορολογούνται ως ελεύθεροι επαγγελματίες από το πρώτο ευρώ.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top