Capital Controls: Σε 10 μέρες θα ξαναδούν τα όρια ανάληψης-Θα κρατήσουν μήνες εκτιμά το Reuters

Όλα εξαρτώνται απ’την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών-Λύσεις στα προβλήματα ζητά η ΕΣΕΕ

​Σε δέκα ημέρες, δηλαδή λίγο πριν τον 15Αυγουστο θα επανεξεταστούν τα όρια ανάληψης από τις ελληνικές τράπεζες. Αυτό αποκάλυψε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης, επικαλούμενος ενημέρωση από τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα.

Όπως είπε ο κ. Κορκίδης, είναι θετική η ενημέρωση του διοικητή της ΤτΕ ότι υπάρχει πλέον πλεόνασμα ELA (Έκτ��κτος Μηχανισμός Ρευστότητας) για αυτό και θα επανεξεταστούν σε 10 ημέρες τα μέτρα χαλάρωσης και τα όρια ανάληψης.

Παρά το γεγονός ότι οριστική λύση θα υπάρξει στο τέλος του χρόνου και μετά την ανακεφαλαιοποίηση των συστημικών τραπεζών, ο κίνδυνος του bail in (κούρεμα καταθέσεων) σύμφωνα και με δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων, φαίνεται να απομακρύνεται όλο και περισσότερο από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Όσον αφορά την πρόσφατη «χαλάρωση» μέρους των κεφαλαιακών περιορισμών, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ είπε ότι:

- Η σημαντικότερη χαλάρωση των capital controls είναι η αύξηση του ορίου της αξίας των εμβασμάτων που θα εγκρίνονται από κάθε τράπεζα για εισαγωγές έως 100.000 ευρώ ημερησίως ανά πελάτη, ενώ πάνω από το όριο των 100.000 ευρώ τα αιτήματα θα εξακολουθήσουν να υποβάλλονται στην Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών του Γενικού Λογιστηρίου. Μπορούμε να μιλάμε για χαλάρωση των περιορισμών διακίνησης κεφαλαίων, καθώς θα πλησιάσουμε περισσότερο, στο μέσο όρο των μηνιαίων αναγκών του εξωτερικού εμπορίου. Τα θετικά αποτελέσματα θα φανούν τη τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου.

- Εξετάζεται λύση και στο πρόβλημα των επιταγών που έληξα�� ή πρόκειται να λήξουν και δεν μπορούν να πληρωθούν λόγω έλλειψης ρευστότητας. Η πρόταση της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, για δυνατότητα εξόφλησης των ακάλυπτων επιταγών ως το τέλος Σεπτεμβρίου, χωρίς να ενεργοποιηθεί ο Τειρεσίας, φαίνεται να έχει γίνει δεκτή από τους αρμόδιους υπουργούς Οικονομικών και Οικονομίας και αναμένεται η έκδοση νομοθετικής ρύθμισης, η οποία θα στοχεύει στη διευκόλυνση όλων όσων έχουν εκδώσει επιταγές και δεν έχουν πληρώσει λόγω της επιβολής των capital controls. Μετά τη τραπεζική αργία, περίπου το 30%, δηλαδή σχεδόν μία στις τρεις επιταγές δεν έχουν αντίκρυσμα και απαιτείται αλλαγή του νόμου της προθεσμίας των οκτώ ημερών πριν σφραγιστούν, γιατί πολλοί κινδυνεύουν να μπουν στη μαύρη λίστα του Τειρεσία, χωρίς να έχουν ευθύνη, καθώς περιμένουν να εισπράξουν για να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.

- Με τη νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που εκδόθηκε το βράδυ της Παρασκευής 24 Ιουλίου, γίνονται διευκολύνσεις για τη χαλάρωση των μέτρων που αφορούν στις επιχειρήσεις, μετά το κλείσιμο των τραπεζών και την επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων. Όπως συγκεκριμένα αναφέρεται, το ανώτατο όριο ανάληψης μετρητών ανέρχεται στις 50.000 ευρώ ημερησίως για τις ναυτιλιακές εταιρείες και κατά περίπτωση για άλλους κλάδους της οικονομίας που τεκμηριώνουν εισροή κεφαλαίων από το εξωτερικό. Η υπουργική απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών, η οποία δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 1561-24/7/15 δίνει παράλληλα την δυνατότητα σε όσους ταξιδεύουν στο εξωτερικό να έχουν μαζί τους χαρτονομίσματα -σε ευρώ ή άλλο νόμισμα- μέχρι του ορίου των 2.000 ευρώ.
- Η ΕΣΕΕ ζήτησε από τις υπηρεσίες της Τράπεζας της Ελλάδος να ενημερώσει εγκαίρως με εγκυκλίους τα 2.500 υποκαταστήματα για τις τραπεζικές εργασίες που είναι υποχρεωμένες να προσ��έρουν στις επιχειρήσεις-πελάτες τους. Επίσης αναμένει τις νέες υπουργικές αποφάσεις, με τις οποίες θα επιλύονται τα πρακτικά προβλήματα που βεβαίως συνεχίζουν να υπάρχουν καθημερινά, στις τραπεζικές συναλλαγές.

Reuters: Τα capital controls ίσως διαρκέσουν για μήνες

Μπορεί να υπάρξει χαλάρωση των capital controls, όμως δεν μπορούν να αρθούν αν οι τράπεζες δεν είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες. Αυτό ξεκαθαρίζουν αξιωματούχοι στο Reuters.

Όπως λένε, οι ελληνικές τράπεζες αναμένεται να συνεχίσουν τους ελέγχους κεφαλαίων για μήνες, μέχρις ότου έρθει «φρέσκο χρήμα» από την Ευρώπη, και μαζί με αυτό μια σαρωτική αναδιάρθρωση του ελληνικού τ��απεζικού κλάδου.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, όσο περισσότερο αργήσει η συμφωνία για το τρίτο πακέτο διάσωσης της χώρας, τόσο πιο κρίσιμη θα γίνεται η κατάσταση των ελληνικών τραπεζών, καθώς το εβδομαδιαίο όριο αναλήψεων μετρητών στα 420 ευρώ «πνίγει» την οικονομία, αλλά και την ικανότητα των δανειοληπτών να αποπληρώνουν τα δάνειά τους.

«Οι τράπεζες βρίσκονται στην 'βαθιά κατάψυξη' αλλά η οικονομία γίνεται όλο και πιο αδύναμη», σχολίασε αξιωματούχος, κάνοντας λόγο για σταθερή αύξηση των δανείων που δεν αποπληρώνονται.

Από την πλευρά τους, έλληνες αξιωματούχοι θέλουν να εκταμιευτούν γρήγορα πόροι για τις τράπεζες, καθώς η κατάσταση στον τραπεζικό κλάδο είναι δραματικά χειρότερη τώρα, με κάποιους να υποστηρίζουν πως το ποσό αυτό θα πρέπει να είναι γύρω στα 10 δις. ευρώ. Ωστόσο, άλλες χώρες, περιλαμβανομένης της Γερμανίας, θα προτιμούσαν το κόστος να το... επωμιστούν είτε μεγαλοκαταθέτες με καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ ή ομολογιούχοι.

Δείτε περισσότερα στο ΒΙΝΤΕΟ του star

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top