Πάρτε βαθιές αναπνοές και δείτε: Όλες τις τελευταίες αλλαγές στο φορολογικό

"Ζουμάρουμε" στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στην Βουλή

​Αύξηση του ΦΠΑ σε δεκάδες υπηρεσίες και προϊόντα ευρείας κατανάλωσης, αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ, αύξηση του φόρου πολυτελούς διαβίωσης και επιβολή του και στα σκάφη αναψυχής, αύξηση του συντελεστή φορολογίας των επιχειρήσεων που τηρούν διπλογραφικά βιβλία (π.χ. ΑΕ), αλλά και της προκαταβολής φόρου για αυτές περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το πρώτο νομοσχέδιο που αφορά στην υλοποίηση της συμφωνίας με τους εταί��ους το οποίο και κατατέθηκε το απόγευμα της Τρίτης στη Βουλή.

Ειδικότερα, όσον αφορά τον ΦΠΑ, ο μειωμένος συντελεστής διαμορφώνεται στο 6% από 6,5% που είναι σήμερα και θα υπάγονται σε αυτόν τα φάρμακα, τα βιβλία και τα εισιτήρια των θεάτρων.

Μετατάσσονται από το 6,5% στο 13% οι διανυκτερεύσεις στα ξενοδοχεία, αλλά από την 1η Οκτωβρίου του 2015.

Στον συντελεστή 13% θα υπάγονται τα βασικά τρόφιμα και τα προϊόντα και οι υπηρεσίες που απευθύνονται σε άτομα με ειδικές ανάγκες. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο 13% παραμένει το γάλα, τα τυριά, η ζάχαρη, το ελαιόλαδο, το κρέας, τα ψάρια, τα ζυμαρικά, οι παιδικές τροφές, το αλάτι, κ.ά., ενώ τυποποιημένα τρόφιμα που δεν θεωρούνται βασικά μετατάσσονται στο 23% (π.χ. αλλαντικά, καφές, λίπη - βούτυρο, τσάι, μπαχαρικά, σογιέλαιο, λάδια ζωικής προέλευσης, παρασκευάσματα με βάση τα δημητριακά, λουλούδια, κ.ά.).

Στο 13% παραμένει το ηλεκτρικό ρεύμα, το φυσικό αέριο, το νερό ύδρευσης (όχι η αποχέτευση) και τα εμφιαλωμένα νερά.

Μετατάσσονται από το 13% στο 23% η εστίαση, καθώς και όλα τα εισιτήρια μεταφοράς προσώπων όπως είναι τα αστικά, ακτοπλοϊκά, αεροπορικά και τα ταξί.

Νησιά-ξενοδοχεία

Όσον αφορά στα ν��σιά, οι μειωμένοι κατά 30% συντελεστές καταργούνται από την 1η Οκτωβρίου 2015 για τα ανεπτυγμένα τουριστικά νησιά και από την 1η Ιουνίου 2016 στα λιγότερο ανεπτυγμένα νησιά. Για τα νησιά που είναι τα πιο απομακρυσμένα οι μειωμένοι συντελεστές θα διατηρηθούν. Το ποια είναι τα πιο απομακρυσμένα θα καθοριστεί με υπουργική απόφαση.

Παραμένουν στο 13% οι οίκοι ευγηρίας και τα γραφεία τελετών.

Όσον αφορά την φορολογία κερδών των επιχειρήσεων που τηρούν διπλογραφικά βιβλία (είναι κυρίως οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις και όχι οι μικρομεσαίες και οι ατομικές και οι ελεύθεροι επαγγελματίες) ο φορολογικός συντελεστής αυξάνεται από το 26% στο 29%. Για αυτές τις επιχειρήσεις η προκαταβολή φόρου αυξάνεται από το 80% στο 100% ενώ για τις ��τομικές επιχειρήσεις (ελεύθεροι επαγγελματίες) η προκαταβολή για τη φετινή χρήση (εκκαθαριστικό 2016) αυξάνεται από το 55% στο 75%. Επιβάλλεται φόρος πολυτελούς διαβίωσης στα σκάφη αναψυχής από 5 μέτρα και πάνω με συντελεστή 13%.

Ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης για τα οχήματα άνω των 2.500 κυβικών, πισίνες και αεροσκάφη αυξάνεται από το 10% στο 13%. Η αύξηση του φόρου πολυτελούς διαβίωσης επιβάλλεται επί του ετήσιου τεκμηρίου και αφορά αναδρομικά από τα εισοδήματα του 2014, δηλαδή από το φετινό εκκαθαριστικό.

Για τις συναλλαγές που διενεργούνται με τραπεζικό μέσο, δηλαδή πιστωτική, χρεωστική κάρτα κτλ. και η τράπεζα θα παρακρατά τον ΦΠΑ που αναλογεί στη συναλλαγή και εντός πέντε ημερών θα αποδίδεται στο δημόσιο.

Αύξηση εισφοράς αλληλεγγύης

Η εισφορά αλληλεγγύης αυξάνεται για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα από 30.000 ευρώ και άνω. Ειδικότερα, η εισφορά διαμορφώνεται ως εξής:

noumera.jpg

Η εισφορά που επιβαλλόταν στο εισόδημα του Προέδρου της Δημοκρατίας, στον Πρόεδρο και τον Αντιπρόεδρο της βουλής και στους βουλευτές αυξάνεται στο 8%.

Αυστηροποιείται από την 1-1-2016 η νομοθεσία για το χαρακτηρισμό του αδικήματος της φοροδιαφυγής. Υποβάλλεται μηνυτήρια αναφορά για οποιαδήποτε φορολογική πράξη ή παράλειψη, η οποία ζημίωσε το δημόσιο για ποσό άνω των 10.000 ευρώ (διαφυγή φ��ρου άνω των 10.000 ευρώ). Ακόμη και αν ο παραβάτης ασκήσει ενδικοφανή προσφυγή δεν αναστέλλεται η ποινική διαδικασία.

Αυξάνεται ο φόρος ασφαλίστρων

Αυξάνεται από το 20% στο 25% ο φόρος για ασφάλιστρα πυρός και από το 10% στο 15% ο φόρος στα ασφάλιστρα των αυτοκινήτων.

Στο πολυνομοσχέδιο και η συμφωνία της Συνόδου Κορυφής

Στο πρώτο άρθρο του πολυνομοσχεδίου -σύμφωνα με προσχέδιο- περιλαμβάνεται και η κύρωση της ανακοίνωσης της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης, στην οποία καταγράφονται οι όροι και το πλαίσιο συμφωνίας μεταξύ του πρωθυπουργού και των ομολόγων του για το αίτημα της Ελλάδας να συνάψει 3ο δάνειο/πρόγραμμα. Ορίζονται επίσης σε ξεχωριστό κεφάλαιο μία σειρά από διατάξεις ενίσχυσης της ανεξαρτησίας της ΕΛΣΤΑΤ.

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση, θα πρέπει το αργότερο έως την Τετάρτη να ψηφίσει από τη Βουλή:

- Την κύρωση της πρώτης συμφωνίας
- Το νέο καθεστώς και συντελεστές ΦΠΑ, καθώς και μέτρα διεύρυνσης της φορολογικής βάσης
- Ρήτρα αυτόματης περικοπής δαπανών για κάθε απόκλιση,
- Παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό και
- Μέτρα για ενίσχυση της ανεξαρτησίας της ΕΛΣΤΑΤ.

Μετά, στις 22 Ιουλίου έρχεται το νέο πακέτο στη Βουλή που περιλαμβάνει:

-Την ενσωμάτωση της νομοθεσίας για το Bail in των τραπεζών,
- Νέο κώδικα πολιτικής δικονομίας.
ΒΙΝΤΕΟ STAR

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top