Ξεκίνησαν να δίνουν μετρητά κάποια ATM - Μέχρι 60 ευρώ το ανώτατο όριο ανάληψης

Στις 16:00 η ανακοίνωση για τους συνταξιούχους

Ξεκίνησαν να δίνουν μετρητά κάποια ATM - Μέχρι 60 ευρώ το ανώτατο όριο ανάληψης

​Τα capital controls είναι πλέον στη ζωή μας, αφού κάποια ATM στην Αθήνα ξεκίνησαν από τις 12:00 να δίνουν χρήματα, με ανώτατο όριο ανάληψης τα 60 ευρώ. Την ίδια ώρα μάλιστα το υπουργείο Οικονομικών ενημέρωσε ότι σήμερα μέχρι τις 16.00 θα ανακοινωθεί ο τρόπος καταβολής των συντάξεων.

Συγκεκριμένα, τα ΑΤΜs της Τράπεζας Πειραιώς, έχουν ήδη ξεκινήσει να δίνουν χρήματα, όπως επίσης και κάποια της Εθνικής, ενώ σιγά σιγά αρχίζουν να μπαίνουν στο νέο σύστημα και τα ATMs των υπόλοιπων τραπεζών.

Η ελληνική οικονομία μπαίνει σε πρωτόγνωρη φάση, καθώς μετά από το κλείσιμο των τραπεζών και την επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων, οι οικονομικές υποχρεώσεις ετεροχρονίζονται για το μέλλον.

pnp-fek-1.jpg

Σύμφωνα μάλιστα με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που εκδόθηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας, το κλείσιμο των τραπεζών θα ισχύει από σήμερα έως και τις 6 Ιουλίου και αφορά εκτός από τις τράπεζες, ελληνικές και ξένες, το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και όλα τα Ιδρύματα πληρωμών ηλεκτρονικού χρήματος.

Η καταβολή των συντάξεων εξαιρείται από τους περιορισμούς τραπεζικών συναλλαγών της παρούσας. Οι διοικήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων θα ανακοινώσουν τον τρόπο καταβολής τους.

Οι ηλεκτρονικές συναλλαγές εντός της χώρας δεν θα επηρεαστούν. Δηλαδή, θα διεξάγονται κανονικά όλες οι συναλλαγές με τη χρήση πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας και με άλλους ηλεκτρονικούς τρόπους πληρωμών(web banking, phone banking). Οι προπληρωμένες κάρτες (prepaid cards) μπορούν να χρησιμοποιούνται μέχρι το όριο, που υπήρχε, πριν την έναρξη της τραπεζικής αργίας.

pnp-fek-2.jpg

Παράλληλα, από το μεσημέρι της 29 Ιουνίου θα λειτουργούν τα ATMs με ημερήσιο όριο ανάληψης 60€ ανά κάρτα, που αντιστοιχούν σε 1.800€ το μήνα. Οι αλλοδαποί τουρίστες θα μπορούν να κάνουν κανονικά αναλήψεις μετρητών από τα ΑΤΜs με τις κάρτες τους, εφόσον έχουν εκδοθεί στο εξωτερικό.

Έχει συσταθεί ειδική Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών, του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους σε συνεργασία του Υπουργείου Οικονομικών, της Τράπεζας της Ελλάδος, της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Η Επιτροπή αυτή θα αντιμετωπίζει αιτήματα για επείγουσες και αναγκαίες πληρωμές, που δεν μπορούν να ικανοποιηθούν με το όριο ανάληψης μετρητών ή μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών (π.χ. πλ��ρωμές προς το εξωτερικό για λόγους υγείας).

Οι μισθοί που καταβάλλονται με ηλεκτρονικό τρόπο μέσω τραπεζικών λογαριασμών δεν έχουν κανένα πρόβλημα.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top