Αποφάσισαν capital controls–Κλειστές όλη την εβδομάδα οι τράπεζες-Αλλάζει η ζωή μας

Θα ζήσουμε στιγμές Κύπρου με ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων-Πρώτη ανάρτηση:28/06/2015 19:55

Αποφάσισαν capital controls–Κλειστές όλη την εβδομάδα οι τράπεζες-Αλλάζει η ζωή μας

​Η επιβολή ελέγχων κεφαλαίων αποφασίστηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Συστημικής Ευστάθειας.

«Δεν θα ανοίξουν αύριο οι τράπεζες», δήλωσε ο Άνθιμος Θωμόπουλος της Τρ. Πειραιώς μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου Συστημικής Σταθερότητας, ενώ σύμφωνα με το Reuters κλειστό θα παραμείνει και το ελληνικό χρηματιστήριο.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι τράπεζες θα παραμείνουν κλειστές όλη την εβδομάδα.

Νωρίτερα, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γ.Βαρουφάκης προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Συστημικής Ευστάθειας είχε δηλώσει ότι «Θα λάβουμε ό,τι μέτρο χρειάζεται για να μην υπάρξει πρόβλημα στην καθημερινότητα του Έλληνα».

Στο Συμβούλιο συμμετείχαν οι Γιάνης Βαρουφάκης, Δημήτρης Μάρδας, Γιάννης Στουρνάρας, Λούκα Κατσέλη, Γιώργος Μιχελής, Κώστας Μποτόπουλος.

Στρατούλης: Ούτε θα κλάψουμε ούτε θα φοβηθούμε

«Ούτε θα κλάψουμε ούτε θα φοβηθούμε» δήλωσε προσερχόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου για τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας, Δημήτρης Στρατούλης.

ΑΛΛΑΖΕΙ Η ΖΩΗ ΜΑΣ

Η επιβολή των capital controls θα φέρει τα πάνω κάτω στην ζωή του ελληνικού λαού, αφού πλέον οι πολίτες θα ελέγχονται πολύ αυστηρά για τις συναλλαγές που θα κάνουν στο εσωτερικό και στο εξωτερικό .

Αναλυτικότερα:

Ριζικές αλλαγές και μεγάλους περιορισμούς στη συναλλακτική δραστηριότητα θα φέρει η επιβολή των capital controls

- Επιβολή πλαφόν στις αναλήψεις π.χ. 100 ανά ημέρα, ανά πρόσωπο και ανά τράπεζα. Στο πλαφόν αυτό θα συνυπολογίζονται όλες οι αναλήψεις μετρητών, δηλαδή οι αναλήψεις μέσω χρεωστικής ή και προπληρωμένης κάρτας, οι αναλήψεις από ταμείο τράπεζας, καθώς και οι αναλήψεις μέσω πιστωτικής κάρτας έναντι του υπολοίπου λογαριασμού όψεως/τρεχούμενου.

- Δεν θα μπορούν να εξαργυρωθούν επιταγές, αλλά ούτε και να μεταφερθούν κεφάλαια από τράπεζα σε τράπεζα για πληρωμές.

- Δεν θα μπορούν να "σπάσουν" προθεσμιακές καταθέσεις πριν από την καθορισμένη ημερομηνία λήξης, εκτός και εάν τα χρήματα πρόκειται να χρησιμοποιηθούν για αποπληρωμή δανείου στην ίδια τράπεζα.

- Οι επιχειρηματίες θα αδυνατούν να εξυπηρετήσουν οποιαδήποτε υποχρέωσή τους πλην των ανειλημμένων προ της επιβολής των περιοριστικών μέτρων και μάλιστα με την παρουσίαση δικαιολογητικών εγγράφων στην ΤτΕ.

- Υποβολή δικαιολογητικών θα απαιτεί ακόμη και η πληρωμή μισθών.

- Θα απαγορευτεί η εξαγωγή χρημάτων στο εξωτερικό και θα μπει πλαφόν για λόγους όπως σπουδές, νοσηλεία ή ταξίδι αναψυχής στο εξωτερικό.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top