Ανασκόπηση διεθνών αγορών για τις 23/06/2015

Όλες οι εξελίξεις

​Με ισχυρή άνοδο ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, εν μέσω προσδοκιών ότι μέσα στην εβδομάδα θα υπάρξει η τελική συμφωνία για τη χρηματοδότηση της Ελληνικής οικονομίας.

Πιο συγκεκριμένα, παρά το γεγονός ότι δεν υπήρξαν αποφάσεις κατά τη χθεσινή σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλες, οι εταίροι υποδέχτηκαν θετικά τη νέα πρόταση της Ελληνικής κυβέρνησης, θεωρώντας αυτή ως βάση για την τελική διευθέτηση του ζητήματος. Παράλληλα, οι δηλώσεις ανώτατων Ευρωπαίων αξιωματούχων σχετικά με οριστική συμφωνία μέσα στην εβδομάδα τόνωσαν την επενδυτική διάθεση, ενώ το ενδιαφέρον πλέον μετατίθεται στο Eurogroup της Τετάρτης και τη νέα σύνοδο κορυφής που προγραμματίστηκε για την προσεχή Πέμπτη. Σε αυτό το πλαίσιο οι FTSE, DAX και CAC ενισχύθηκαν κατά 1.72%, 3.81% και 3.81%, αντίστοιχα.

Στη λεωφόρο Αθηνών το ενδιαφέρον των αγοραστών εκδηλώθηκε από τα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης, εκτινάσσοντας ��ις αποδόσεις, ιδίως των τραπεζικών μετοχών. Τελικά ο Γενικός Δείκτης ολοκλήρωσε τις συναλλαγές κοντά στο υψηλό ημέρας με κέρδη κατά 9%, επίδοση μάλιστα που αποτελεί την τέταρτη καλύτερη των τελευταίων 16 ετών. Παράλληλα υπήρξε αισθητή βελτίωση στην αγορά κρατικών ομολόγων, με τις αποδόσεις να διαμορφώνονται πλέον στο 24.58%, στο 16.91% και στο 11.21% για το διετές, το πενταετές και το δεκαετές αντίστοιχα.

Στις ΗΠΑ, η επενδυτική διάθεση δέχτηκε περαιτέρω ώθηση από τις βελτιωμένες μετρήσεις για τις μεταπωλήσεις κατοικιών και του δείκτη οικονομικής δραστηριότητας που εκδίδει η Chicago Fed, οδηγώντας τους βασικούς δείκτες σε άνοδο. Σαν αποτέλεσμα οι Dow Jones, NASDAQ και S&P 500 ενισχύθηκαν κατά 0.58%, 0.72% και 0.61%, αντίστοιχα, με τον τεχνολογικό NASDAQ μάλιστα να σημειώνει νέο ιστορικό ρεκόρ κλείνοντας στις 5.154 μονάδες.

Στη σημερινή πρωινή συνεδρίαση το κλίμα παραμένει θετικό στις Ασιατικές αγορές, με τους Hang Seng και Nikkei να ευνοούνται από τη βελτιωμένη προκαταρκτική μέτρηση του μεταποιητικού δείκτη της Κίνας αλλά και από το αποδυναμωμένο Γιέν και να ενισχύονται κατά 0.55% και 1.56%.

Τέλος, στην αγορά συναλλάγματος το Ευρώ δέχεται πιέσεις σήμερα το πρωί καθώς το ενδιαφέρον μετατοπίζεται πλέον στις επόμενες κινήσεις της Fed, καταγράφοντας απώλειες κατά 0.61% και 0.31% σε σχέση με το Δολάριο ΗΠΑ (1.1272) και τη Βρετανική Στερλίνα (0.7144), ενώ ενισχύεται κατά 0.30% έναντι του Ιαπωνικού Γιέν (123.74).

Στο σημερινό οικονομικό ημερολόγιο ξεχωρίζουν οι δείκτες που εκδίδει η Markit για τη μεταπο��ηση και τις υπηρεσίες στην Ευρωζώνη και στις ΗΠΑ, η ανακοίνωση των οποίων έχει προγραμματιστεί για τις 08:00 και 13:45 GMT, αντίστοιχα.

Απο το τμήμα ανάλυσης της Trade01

www.trade01.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top