Ντράγκι: «Η ΕΚΤ θέλει η Ελλάδα να μείνει στο ευρώ, αλλά χρειάζεται συμφωνία»

Τι δήλωσε σε συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος της ΕΚΤ

Ντράγκι: «Η ΕΚΤ θέλει η Ελλάδα να μείνει στο ευρώ, αλλά χρειάζεται συμφωνία»

​O Πρόεδρος της ΕΚΤ, διαβεβαίωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι: «Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θέλει η Ελλάδα να μείνει στο ευρώ, αλλά θα πρέπει να υπάρξει μια ισχυρή συμφωνία και ισχυρή συμφωνία είναι αυτή που παράγει ανάπτυξη, που είναι κοινωνικά δίκαιη, αλλά και οικονομικά βιώσιμη και διευθετεί τις πηγές ή τους παράγοντες που συνεχίζουν να προκαλούν χρηματοοικονομική αστάθεια στον χρηματοοικονομικό κλάδο».

Ο Μάριο Ντράγκι υπογράμμισε ακόμη, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, πως η όποια συμφωνία θα πρέπει σε ό,τι αφορά το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων να λαμβάνει υπόψη και την υποβάθμιση των προσδοκιών για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ αρνήθηκε να σχολιάσει την πορεία των διαπραγματεύσεων και αρκέστηκε μόνο σε αναφορές όπως «υπάρχει βούληση και αποφασιστικότητα για την επίτευξη μιας ισχυρής συμφωνίας».

Τέλος, ο επικεφαλής της ΕΚΤ επεσήμανε ότι θα πρέπει να υπάρξει αξιόπιστη προοπτική για επιτυχή ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης και αυτό υπαινίσσεται μια εκταμίευση. «Αναγκαίος όρος για αύξηση του ορίου είναι η ύπαρξη αξιόπιστης προοπτικής για επιτυχή ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης. Μια εκταμίευση από το πρόγραμμα θα ήταν ένας λόγος να εξετάσουμε μια αύξηση του ορίου στα έντοκα»,είπε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με το «κούρεμα» που επιβάλλεται στα εχέγγυα που καταθέτουν οι ελληνικές τράπεζες, ώστε να λάβουν ρευστότητα μέσω του ELA και στα σενάρια περί αύξησής τους, ο κ.Ντράγκι επιβεβαίωσε ότι η κεντρική τράπεζα εξετάζει το ζήτημα εδώ και λίγο καιρό. Στην επόμενη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ θα πρέπει να εξετάσουμε ποια είναι η κατάσταση με το ελληνικό χρέος, πρόσθεσε.

Διαβάστε ακόμα:

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top