Οι δανειστές ζητούν σύνταξη... φιλοδώρημα- Να μην ξεπερνά το 53% του μισθού

Βόμβα μεγατόνων φέρεται να έπεσε στο τελευταίο Brussels Group

Οι δανειστές ζητούν σύνταξη... φιλοδώρημα- Να μην ξεπερνά το 53% του μισθού

​Σιγήν ιχθύος τηρεί το υπουργείο Εργασίας για την…βόμβα μεγατόνων που έπεσε στο τελευταίο Brussels Group και αφορά το ασφαλιστικό, αλλά και τις παραμέτρους για τις αλλαγές των συντάξεων προς τα κάτω.

Σύμφωνα με τον «Τύπο της Κυριακής» η πρόταση των θεσμών ήταν ρητή και απαιτητική: «Καμία σύνταξη να μην ξεπερνά το 53% του μισθού που έπαιρνε κατά την διάρκεια του εργασιακού βίου, γιατί το ασφαλιστικό σας σύστημα δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει μεγαλύτερα ποσά».

«Οι συντάξεις είναι ένα κοινωνικό συμβόλαιο μεταξύ του κράτους και του πολίτη. Οποιαδήποτε περικοπή στις συντάξεις σημαίνει ότι διαρρηγνύεται το συμβόλαιο, διαρρηγνύεται σε πολίτες που δεν μπορούν να αντιδράσουν και φυσικά να εργαστούν» αναφέρει ο δικηγόρος Θεόδωρος Βουρδόλης.

Η ανώτατη κύρια σύνταξη στο δημόσιο για υπάλληλο με 37 χρόνια υπηρεσίας και βαθμό γενικού Διευθυντή δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 900 ευρώ από 1.386 που είναι σήμερα μετά τις μειώσεις που επιβλήθηκαν τα τελευταία χρόνια.

Για μισθωτό του ΙΚΑ η μείωση του ποσοστού αναπλήρωσης στο 53% σημαίνει ότι καμία σύνταξη δεν θα ξεπερνά τα 1250 ευρώ. Σήμερα ένας εργαζόμενος με 37 έτη ασφάλισης και 11.100 ένσημα και με μεικτό μισθό 2.300 ευρώ από 1.780 σύνταξη θα παίρνει 1.219 ευρώ. Οι απώλειες φτάνουν τα 6.732 ευρώ το χρόνο.

Σήμερα οι περισσότερες συντάξεις κινούνται σε επίπεδα κάτω του70% λόγω των περικοπών. Με την Ελλάδα να βρίσκεται σε πορεία εκτροχιασμού, η Κομισιόν θέλει να ανοίξει τον καυτό φάκελο του ασφαλιστικού εδώ και τώρα. Στην περίπτωση αλλαγών, οι ρυθμίσεις αυτές δεν θα αφορούν μόνο όσους βγουν τα επόμενα χρόνια στη σύνταξη, αλλά και τους ήδη συνταξιούχους με αναπροσαρμογές.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top