Β. Κονστάνσιο (ΕΚΤ): «Δεν θα υπάρξει Grexit ακόμα κι αν δεν έχουμε σύντομα συμφωνία»

«Οι ελληνικές τράπεζες θα παραμείνουν φερέγγυες»

​Την πεποίθησή του ότι δεν θα υπάρξει Grexit, ακόμα κι αν δεν επιτευχθεί σύντομα συμφωνία εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Β. Κονστάνσιο σε συνέντευξή του στο Bloomberg.

«Η υπόθεσή μας, και εγώ προσωπικά είμαι ιδιαίτερα πεπεισμένος γι' αυτό, είναι ότι δεν θα υπάρξει έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, ακόμη και αν δεν επιτευχθεί γρήγορα μία συμφωνία. Μπορεί να υπάρξει κάποια αναταραχή, αλλά σίγουρα όχι το χειρότερο σενάριο», είπε.

Όσον αφορά στο ποια θα ήταν η αντίδραση της ΕΚΤ σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν πλήρωνε τη δόση προς το ΔΝΤ στις 5 Ιουνίου, ο κ. Κονστάνσιο εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι οι ελληνικές τράπεζες θα παραμείνουν φερέγγυες, ώστε να συνεχισθεί η χρηματοδότησή τους από το ευρωσύστημα.

«Εάν συνέβαινε κάτι τέτοιο, θα έπρεπε να γίνει ξανά η ανάλυση της κατάστασης των τραπεζών, επειδή η έκθεση τους στον δημόσιο τομέα της Ελλάδας θα υφίστατο περαιτέρω μείωση της αξίας τους. Αλλά, η ανάλυση που έχει γίνει, δείχνει ότι, λόγω του ύψους της έκθεσης που έχουν οι ελληνικές τράπεζες στον δημόσιο τομέα της Ελλάδας, μπορούν να αντέξουν μεγάλη μείωση της αξίας τους», είπε και πρόσθεσε:

«Πρέπει να θυμηθούμε ότι το ύψος των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου που κατέχουν οι ελληνικές τράπεζες έχει μειωθεί πολύ, λόγω της προηγούμενης αναδιάρθρωσης του χρέους που έγινε με το PSI και εν τω μεταξύ οι τράπεζες ανακεφαλαιοποιήθηκαν. Σε κάθε περίπτωση, εάν συνέβαινε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, η ανάλυση πρέπει να γίνει ξανά, επειδή το ενδιαφέρον μας είναι να διατηρήσουμε τη ρευστότητα στις τράπεζες, με την προϋπόθεση ότι αυτές είναι φερέγγυες».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top