Περικοπές στις πρόωρες συντάξεις εδώ και τώρα ζητούν οι δανειστές

Ποιοι επηρεάζονται από τις νέες αλλαγές που προωθούνται στο ασφαλιστικό

Περικοπές στις πρόωρες συντάξεις εδώ και τώρα ζητούν οι δανειστές

​Περικοπές στις πρόωρες συντάξεις εδώ και τώρα απαιτούν οι δανειστές από την ελληνική κυβέρνηση, επιμένοντας σε ριζικές παρεμβάσεις και εφαρμογή των πρώτων μέτρων από το 2016.

Όπως αναφέρει το Έθνος, το θέμα βρίσκεται στο επίκεντρο του Brussels Group, όπου συζητείται διπλή παρέμβαση στις πρόωρες συντάξεις.

Την ίδια ώρα εντείνονται οι πιέσεις και από το ΔΝΤ για το θέμα των συντάξεων με τη ελληνική πλευρά να βάζει «κόκκινες γραμμές».

Σύμφωνα με πληροφορίες, δύο είναι οι ρυθμίσεις που έχουν τεθεί επί τάπητος στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.

1. Επιβολή οικονομικών αντικινήτρων σε όσους επιλέγουν την πρόωρη έξοδο στη σύνταξη. Αυτό σημαίνει ότι θα αυξηθεί το «πέναλτι» που επιβάλλεται σε περιπτώσεις ταχύτερης εξόδου από το 4,5% στο 6% ανάλογα με το Ταμείο.

2. Σταδιακή αύξηση του ορίου ηλικίας μέχρι το 62ο έτος ηλικίας. Αυτό θα μπορούσε να γίνει με αύξηση κατά έξι ή δώδεκα μήνες τον χρόνο του ορίου συνταξιοδότησης και στόχος είναι να υπάρξει μεγάλη μεταβατική περίοδος και να μην υπάρξουν αιφνιδιασμοί.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών ζητούν οι αλλαγές να εφαρμοστούν από το 2016, με αποτέλεσμα περίπου 250.000 ασφαλισμένοι που έχουν τη δυνατότητα να βγουν στη σύνταξη πριν από τα 62 χρόνια να μπαίνουν τώρα στο στόχαστρο. Από αυτούς μάλιστα, οι 150.000 έχουν θεμελιώσει δικαίωμα και ��πορούν να αποχωρήσουν ακόμα και φέτος.

Συνεπώς, οι όποιες παρεμβάσεις επικεντρώνονται σε 100.000 ασφαλισμένους που έχουν τα έτη ασφάλισης, αλλά κυνηγάνε το όριο ηλικίας. Ανάμεσά τους είναι μητέρες ανηλίκων, δημόσιοι υπάλληλοι που κατοχυρώνουν δικαίωμα με 25ετία, παλαιοί ασφαλισμένοι που ξεκίνησαν να εργάζονται πριν από το 1983.

Από τη πλευρά της κυβέρνησης, ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δ. Στρατούλης έχει επισημάνει πως οι όποιες παρεμβάσεις δεν μπορεί να επηρεάζουν ώριμα και θεμελιωμένα δικαιώματα και προτείνει την εξαίρεση συγκεκριμένων ομάδων, όπως όσοι εργάζονται στα βαρέα, τα άτομα με αναπηρία, κ.α.

Οι αλλαγές στις πρόωρες συντάξεις που ζητούν οι δανειστές, αφορούν όσους κατοχύρωσαν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2012 και παραμένουν στην αγορά εργασίας. Για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα μετά την 1η Ιανουαρίου 2013 υπάρχει ενιαίο όριο ηλικίας με αποτέλεσμα πλήρης σύνταξη να δίνεται στα 67 ή εναλλακτικά στα 62, αλλά με 40 έτη ασφάλισης.

Επίσης οι δανειστές έχουν ζητήσει την αύξηση των απαιτούμενων ετών ασφάλισης για όσους βγαίνουν στη σύνταξη και τα ελάχιστα ένσημα που απαιτούνται να πάνε από το 4.500 στα 5.000.

Τέσσερα είναι τα θέματα αγκάθια που θέτουν οι δανειστές και αντιδρά η ελληνική πλευρά:

1. Στενότερη σύνδεση εισφορών και παροχών και εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στις κύριες συντάξεις.
2. Εφαρμογή νέου τρόπου υπολογισμού στις κύριες συντάξεις.
3. Εφαρμογή ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στα επικουρικά ταμεία
4. Μετάθεση της 13ης σύνταξης για τους χαμηλόμισθους το 2016.

Στο τραπέζι έχουν πέσει επίσης εναλλακτικά σενάρια όπως είναι η περικοπή των υψηλών επικουρικών συντάξεων ή ενδεχομένως η επιβολή νέου πλαφόν σε κύριες και επικουρικές συντάξεις.

Για να αρθεί το αδιέξοδο μάλιστα η κυβέρνηση προτείνει την μετάθεση του διαλόγου για το φθινόπωρο, ώστε να ολοκληρωθούν οι αναλογιστικές μελέτες για τα Ταμεία. Προτείνεται τέλος η δημιουργία «κουμπαρά» για το σύστημα από μία σειρά πηγών χρηματοδότησης.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top