ΠΙΝΑΚΕΣ και ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ: Πόσο θα επιβαρύνει το καλάθι της νοικοκυράς η αύξηση του ΦΠΑ στο 18%

Για να μην σας πιάσει κρίση όταν πάτε σούπερ μάρκετ

ΠΙΝΑΚΕΣ και ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ: Πόσο θα επιβαρύνει το καλάθι της νοικοκυράς η αύξηση του ΦΠΑ στο 18%

​Σύγκλιση όσον αφορά στην καθιέρωση ενός ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ φαίνεται ότι έχει επιτευχθεί ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και στους δανειστές, ο οποίος θα κυμαίνεται στο 18% - 19%.

Τι θα σημαίνει αυτό όμως πρακτικά για το καλάθι της νοικοκυράς που θα πάει στο σούπερ μάρκετ για να αγοράσει τα ψ��νια της εβδομάδας για την οικογένειά της;

Αν υποθέσουμε ότι ο συντελεστής διαμορφωθεί στο 18%, αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξουν αυξήσεις στις τιμές αρκετών προϊόντων πρώτης ανάγκης.

Ενδεικτικά, σήμερα ένα κιλό τυρί φέτα κοστίζει 7,96 ευρώ. Με την αύξηση του ΦΠΑ στο 18%, τότε η τιμή του θα διαμορφωθεί στα 8,30 ευρώ.

Επίσης ένα πακέτο μακαρόνια, κοστίζει σήμερα 0,80 ευρώ και με την αύξηση του ΦΠΑ η τιμή του θα αυξηθεί στα 0,83 ευρώ, ενώ ένα κιλό ντομάτες που τώρα κοστίζει 1,50 ευρώ με την αλλαγή στους συντελεστές του ΦΠΑ θα αυξηθεί στα 1,63 ευρώ.

Φυσικά το καλάθι της νοικοκυράς δεν γεμίζει μόνο με αυτά τα προϊόντα. Έτσι, ένα απορρυπαντικό πλυντηρίου που η τιμή του σήμερα είναι στα 12 ευρώ, με συντελεστή ΦΠΑ στο 18% θα μειωθεί ελάχιστα στα 11,5 ευρώ, ενώ για ένα λίτρο λάδι θα πρέπει να πληρώσετε παραπάνω, αφού σήμερα η τιμή του είναι στα 5,80 ευρώ και με την αύξηση του ΦΠΑ θα διαμορφωθεί στα 6,05 ευρώ.

Και μιας και πλησιάζει το καλοκαιράκι, αν σχεδιάζεται τις διακοπές με το ταίρι σας, πάρτε μολύβι και χαρτί για να υπολογίσετε πόσο θα σας κοστίσει.

Έτσι, για διαμονή δύο ημερών σε ένα όχι και τόσο κοσμοπολίτικο νησί σήμερα πληρώνετε 140 ευρώ, όμως με την αύξηση του ΦΠΑ, η τιμή αυτή θα αυξηθεί στα 155 ευρώ.

Τα εισιτήρια του πλοίου, χωρίς αυτοκίνητο θα αυξηθούν από 120 σε 125 ευρώ, ενώ θα αυξηθούν και τα έξοδα για φαγητό από τα 150 στα 156 ευρώ. Αν θέλετε πάντως να πιείτε κανένα ποτάκι… τολμήστε το, μιας και η τιμή του με τον ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ θα μειωθεί από τα 80 στα 73 ευρώ, ενώ αντίθετα θα αυξηθούν τα έξοδα μετακίνησης από 50 σε 54,5 ευρώ.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top