Πισσαρίδης στο STAR: Αύξηση του κατώτατου μισθού θα οδηγήσει σε αύξηση της ανεργίας

«Το Grexit θα φέρει μείωση εισοδημάτων κατά 60%»

Πισσαρίδης στο STAR: Αύξηση του κατώτατου μισθού θα οδηγήσει σε αύξηση της ανεργίας

Το μεγαλύτερο κούρεμα μισθών που έχει γίνει ποτέ θα συμβεί εάν υπάρξει ένα Grexit λέει με αποκλειστική δήλωσή του στο STAR ο νομπελίστας οικονομολόγος Χριστόφορος Πισσαρίδης, προβλέποντας μείωση των εισοδημάτων κατά 60%!

«Ποια θα είναι η κατάσταση στην Ελλάδα αν γυρίσει στο εθνικό της νόμισμα; Θα είναι μεγάλο λάθος. Θα είναι το μεγαλύτερο κούρεμα μισθών που θα έχει γίνει ποτέ. Γιατί τα περισσότερα προϊόντα που καταναλώνουμε στην Ελλάδα είναι εισαγόμενα και σε αυτά η τιμή θα είναι σε ευρώ. Αν υπάρξει ένα Grexit τα εισοδήματα θα πέσουν πολύ κάτω, 50% και 60%, και το επίπεδο ζωής θα πέσει πολύ περισσότερο απ ότι έπεσε ως τώρα. Γι’ αυτό θα πρέπει να κάνουμε οτιδήποτε δυνατόν να μείνουμε μέσα στο ευρώ, να πάρουμε τα λεφτά που χρειαζόμαστε για να αποφύγουμε την πτώχευση ως τον Ιούνιο» τονίζει ο νομπελίστας Οικονομολόγος.

Παράλληλα, ο νομπελίστας οικονομολόγος θεωρεί ότι η υπόσχεση της κυβέρνησης να αυξήσει τον κατώτατο μισθό θα αυξήσει την ανεργία, ιδίως στους νέους.

«Δεν θα είναι σοφό να ανέβει τώρα ο κατώτατος μισθός. Το φοβάμαι γιατί η ανεργία είναι πολύ υψηλή τώρα, ιδίως η ανεργία νέων. Αν ανέβει ο κατώτατος μισθός σε επίπεδα πιο ψηλά απ ότι επιτρέπει η οικονομία θα χτυπήσει πολλούς άσχημα» τονίζει ο κ. Πισσαρίδης.

Υπενθυμίζεται ότι τον Φεβρουάριο του 2012 ο κατώτατος μισθός έπεσε στα 586 ευρώ, ενώ για τους νέους κάτω των 25 στα 510 ευρώ, στοχεύοντας στο να αντισταθμίσει την έλλειψη εμπειρίας. Στο νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση ο μισθός όλων των εργαζόμενων θα εξισωθεί

«Θα χαθούν θέσεις εργασίας. Και πάντα οι νέοι είναι αυτοί που την πληρώνουν. Καλύτερα να έχεις θέση εργασίας έστω με χαμηλό μισθό παρά να μην την έχεις και να είναι ψηλός ο μισθός στους λίγους που θα μπορέσουν να κρατήσουν τις θέσεις τους» εκτιμά ο νομπελίστας οικονομολόγος.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top