ΤΟ ΝΟΥ ΣΑΣ: Παρατείνεται η νέα ρύθμιση οφειλών προς τα Ταμεία

Δείτε τι προβλέπει η τροπολογία των Στρατούλη-Σκουρλέτη

ΤΟ ΝΟΥ ΣΑΣ: Παρατείνεται η νέα ρύθμιση οφειλών προς τα Ταμεία

Παρατείνεται έως τις 2 Ιουνίου η προθεσμία για την ρύθμιση οφειλών στα Ασφαλιστικά Ταμεία-πλην ΝΑΤ-, που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες κατά τη 2.3.3015, μετά και τις ουρές ταλαιπωρίας που παρουσιάστηκαν στα ταμεία, κυρίως δε στον ΟΑΕΕ, όπου υπάρχει μεγάλη συμμετοχή στη ρύθμιση χρεών των 100 δόσεων.

Προϋπόθεση για την υπαγωγή στην παρούσα ρύθμιση είναι η καταβολή των τρεχουσών εισφορών από 1/4/2015 και εφεξής.

Η αρχική προθεσμία έληγε με βάση το νόμο 4321/2015 στις 30.4.2015. Με τροπολογία του υπουργού Εργασίας Πάνου Σκουρλέτη και του αναπληρωτή υπουργού Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρη Στρατούλη, ειδικά για ληξιπρόθεσμες οφειλές υπέρ του πρώην ΟΠΑΔ, η ανωτέρω προθεσμία παρατείνεται έως 30.6.2015.

Ειδικότερα για τον πρώην ΟΠΑΔ, αναφέρεται ότι δεδομένης της πρόσφατης ενσωμάτωσης του φορέα στο ΙΚΑ ΕΤΑΜ, δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί η διαδικασία και ο τρόπος βεβαίωσης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τον Φορέα και για τον λόγο αυτό απαιτείται να δοθεί μεγαλύτερη διάρκεια για τη δυνατότητα ένταξης των οφειλετών στο καθεστώς ρύθμισης του άρθρου 28 του Ν. 4321/2015.

Επισημαίνεται ακόμα ότι με την παρούσα διάταξη αυξάνεται το ύψος των οφειλών που δύναται να ρυθμιστούν και αφορούν επιστροφές παροχών και ενοίκια ακινήτων, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα ένταξης επί πλέον οφειλετών στη ρύθμιση. Στην παρούσα ρύθμιση δύναται να υπαχθούν μετά από αίτηση τους και οφειλές προς Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, που αφορούν επιστροφές παροχών και ενοίκια ακινήτων, συνολικού ύψους έως 1.500.000 ευρώ.

Mε τη νέα διάταξη δίνεται στους οφειλέτες των ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ η δυνατότητα, λόγω της δύσκολης οικονομικής κατάστασης στην οποία έχουν περιέλθει οι ελεύθεροι επαγγελματίες, να «χάσουν» έως και τρεις δόσεις εντός του 12μηνου, χωρίς να βγουν εκτός ρύθμισης. Για όλους τους υπόλοιπους οφειλέτες, ο νόμος δίνει τη δυνατότητα απώλειας μιας δόσης εκτός από την τρέχουσα, εντός του 12μηνου χωρίς να απενταχθούν από τη ρύθμιση. Βασική προϋπόθεση και στις δύο περιπτώσεις, παραμένει η καταβολή των τρεχουσών εισφορών.

Ηδη, 103.276 οφειλέτες έχουν ρυθμίσει οφειλές ύψους 2,6 δισ. ευρώ, ενώ από τη διαδικασία εισπράχθηκαν 61,2 εκατ. ευρώ.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top