Ανασκόπηση διεθνών αγορών για τις 16/04/2015

Όλες οι εξελίξεις

​Ανοδικά κινήθηκε η πλειονότητα των χρηματιστηριακών ��εικτών κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, με κύριους καταλύτες τη νέα άνοδο στην τιμή του πετρελαίου αλλά και τις δηλώσεις του Mario Draghi σχετικά με την αποτελεσματικότητα του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης που εφαρμόζει η ΕΚΤ.

Πιο συγκεκριμένα, ο Κεντρικός Τραπεζίτης της Ευρωζώνης, Mario Draghi, ανακοίνωσε ότι το παρεμβατικό επιτόκιο θα παραμένει αμετάβλητο στο 0.05% ενώ εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος σχετικά με την έκβαση του προγράμματος αγοράς ομολόγων, αλλά και την αποδοχή που αυτό έχει από τις αγορές. Σε αυτό το πλαίσιο οι FTSE, DAX και CAC ενισχύθηκαν κατά 0.3%, 0.03% και 0.7%, αντίστοιχα, με το Βρετανικό FTSE μάλιστα, να αγγίζει νέο ιστορικό υψηλό, κλείνοντας στις 7.097 μονάδες.

Η λεωφόρος Αθηνών αποτέλεσε για άλλη μια φορά την ��ρνητική εξαίρεση στην Ευρωπαϊκή συνεδρίαση, με το Γενικό Δείκτη να αναιρεί τα αρχικά αναιμικά κέρδη και να ολοκληρώνει τη συνεδρίαση με απώλειες κατά 1.94%. Στην επιβάρυνση του επενδυτικού κλίματος συνέβαλαν οι δηλώσεις ανώτατου αξιωματούχου της Ελληνικής κυβέρνησης, σχετικά με τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στην περίπτωση που αυτό κριθεί απαραίτητο. Αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η σημερινή αντίδραση της αγοράς μετά από την υποβάθμισή του αξιόχρεου της χώρας σε CCC+ από την Standard & Poor's που ανακοινώθηκε κατά τις πρώτες βραδινές ώρες.

Οι βασικοί δείκτες στις ΗΠΑ κινήθηκαν ανοδικά, ευνοούμενοι από το νέο άλμα κατά 5.8% στην τιμή του πετρελαίου, αλλά και από τα βελτιωμένα τριμηνιαία αποτελέσματα εταιριών όπως οι Bank of America και Delta Airlines. Σαν αποτέλεσμα οι Dow Jones, NASDAQ και S&P 500 ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση καταγράφοντας κέρδη κατά 0.42%, 0.68% και 0.52%, αντίστοιχα.

Στην πρωινή συνεδρίαση παρατηρούνται μικτές τάσεις στις Ασιατικές αγορές με κύριο χαρακτηριστικό τη συχνή εναλλαγή προσήμων, που αποδίδεται κυρίως στις διακυμάνσεις του Γιέν αλλά και στην αφομοίωση από τους επενδυτές των χθεσινών ανακοινώσεων για την ανάπτυξη στην Κίνα. Σε αυτό το πλαίσιο ο Hang Seng στο Χόνγκ Κόνγκ ενισχύεται κατά 0.25%, ενώ ο Ιαπωνικός Nikkei υποχωρεί κατά 0.12%.

Τέλος, στην αγορά συναλλάγματος το Ευρώ καταγράφει οριακές απώλειες κατά 0.06% σε σχέση με το Δολάριο ΗΠΑ (1.0618), ενώ ενισχύεται κατά 0.05% και 0.16% έναντι της Βρετανικής Στερλίνας (0.7202) και του Ιαπωνικού Γιέν (127.5).

Σε ένα σχετικά ήπιο οικονομικό ημερολόγιο για τη σημερινή συνεδρίαση, το επενδυτικό ενδιαφέρον αναμένεται να συγκεντρώσουν οι μεταβολές των επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ, καθώς και τα αποθέματα αργού πετρελαίου της ΕΙΑ, η ανακοίνωση των οποίων έχει προγραμματιστεί για τις 12:30 και 14:30 GMT, αντίστοιχα.

Απο το τμήμα ανάλυσης της Trade01

www.trade01.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top