Μέτρα ΦΩΤΙΑ στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης

Μ΄ αυτά ξεκλειδώνει η χρηματοδότηση για την Ελλάδα

Πέντε μ​έτρα άμεσης εφαρμογής, με καθαρά θετική επίπτωση στον προϋπολογισμό του 2015 έχει στα χέρια του ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με την εφημερίδα «Αγορά», προκειμένου να ξεκλειδώσει η χρηματοδότηση της Ελλάδας και να αποφευχθεί το πιστωτικό γεγονός.

Τα μέτρα αυτά, όπως αναφέρει η εφημερίδα, αφορούν από την αύξηση του ΦΠΑ στους τουριστικούς νησιωτικούς προορισμούς, μέχρι την κατάργηση της έκπτωσης 30% στην εισφορά αλληλεγγύης.

Την λήψη των συγκεκριμένων μέτρων έχουν εισηγηθεί συνεργάτες του πρωθυπουργού που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις με το Brussels Group και οι οποίοι διαφωνούν με την πλήρη άρνηση για οποιοδήποτ�� μέτρο άμεσης παράδοσης που κυριαρχεί στην πλευρά Βαρουφάκη.

Θεωρούν μάλιστα ότι αν φανεί η βούληση ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι πρόθυμη να υιοθετήσει έστω και μέρος των μέτρων αυτών, τότε θα υπάρξει συμφωνία.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση μέλους της ελληνικής αντιπροσωπείας στο Brussels Group, το οποίο δήλωσε στην Αγορά ότι «όλες οι πλευρές αντιλαμβανόμαστε ότι πρέπει να χυθεί αίμα. Εάν χυθεί μιάμιση μπουκάλα αντί για πέντε που ζητούν οι δανειστές, δεν θα χαλάσει η συμφωνία».

Τα μέτρα αυτά είναι:

1. Αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά που σήμερα έχουν μειωμένο συντελεστή κατά 30% με την εξαίρεση αυτών που βρίσκονται στην άγονη γραμμή.
2. Ιδιωτικοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων που θα αποφέρει 1,2 δισ. ευρώ και η πλήρης ιδιωτικοποίηση του λιμανιού, με βάση τους όρους του τρέχοντος διαγωνισμού.
3. Κατάργηση της έκπτωσης 30% στην εισφορά αλληλεγγύης για τα μεσαία και υψηλά εισοδήματα.
4. Απελευθέρωση κλειστών επαγγελμάτων
5. Επίσπευση της προκήρυξης των ραδιοτηλεοπτικών συχνοτήτων.

Μεταξύ των Ευρωπαίων συνομιλητών στο Brussels Group επικρατεί η εντύπωση πως αυτά τα μέτρα θα μπορούσαν να αποτελέσουν το διαβατήριο για να εγκριθεί η χρηματοδότηση και εκτιμούν ότι όσο πιο γρήγορα υιοθετηθούν τα μέτρα αυτά τόσο καλύτερα θα είναι για την γρηγορότερη εκταμίευση της δόσης.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top