Λιτός, ζόρικος και γεμάτος φόρους βίος: Τα 18 «κρυφά» χαράτσια της λίστας Βαρουφάκη

Παρουσιάζουμε αναλυτικά τις επιβαρύνσεις για επιχειρήσεις και νοικοκυριά

​Νέες φορολογικές επιβαρύνσεις για επιχειρήσεις και νοικοκυριά περιλαμβάνει η λίστα «μεταρρυθμίσεων» που συνέταξε και υπέβαλε στους θεσμούς η κυβέρνηση και η οποία διέρρευσε χθες σε ξένο μέσο ενημέρωσης. Στη λίστα περιλαμβάνονται μια σειρά από παρεμβάσεις για αύξηση των φορολογικών εσόδων, οι οποίες κατά κύριο λόγο βασίζονται στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, της φοροαποφυγής και του λαθρεμπορίου, καθώς και στην βελτίωση της αποδοτικότητας του φοροεισπρακτικού και φοροελεγκτικού μηχανισμού.

Η λίστα, όμως, περιλαμβάνει και παρεμβάσεις που οδηγούν σε αύξηση των φορολογικών εσόδων μέσω αναπροσαρμογής φορολογικών συντελεστών ή αλλαγών στον τρόπο υπολογισμού ορισμένων φόρων. Είναι τα νέα κρυφά χαράτσια που, εφόσον τα μέτρα εγκριθούν από τους θεσμούς, θα κληθούν να βάλουν το χέρι στην τσέπη για να πληρώσουν οι φορολογούμενοι.

Ας τα δούμε αναλυτικά:

Φόρος εισοδήματος

Η κυβέρνηση προτείνει στους θεσμούς αλλαγές στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος με τη δημιουργία ενιαίας κλίμακας φορολόγησης του εισοδήματος, ανεξαρτήτως της πηγής που αυτό προέρχεται. Επίσης προτείνει την αύξηση των ανώτατων συντελεστών φορολόγησης. Σήμερα οι ανώτατοι συντελεστές είναι 33% για το εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα και τα ακίνητα ενώ για τους μισθούς και τις συντάξεις ανέρχεται σε 42%. Με την θέσπιση, για παράδειγμα, στην νέα ενιαία κλίμακα ενός ανώτατου συντελεστή 45% θα αυξηθεί ουσιαστικά η φορολογική επιβάρυνση για πολλούς φορολογούμενους με μεσαίο ή υψηλό εισόδημα. Αντίθετα θα υπάρξει ελάφρυνση μέσω της θέσπισης αφορολόγητου ορίου για όσους έχουν χαμηλό εισόδημα. Το ύψος του αφορολόγητου ορίου δεν διευκρινίζεται, ωστόσο, τα 12.000 ευρώ που έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινωθεί ότι θα γίνουν σταδιακά. Η παρέμβαση αυτή προβλέπεται ότι θα αποφέρει πρόσθετα έσοδα 400 έως 500 εκατ. ευρώ το 2015.

Φόρος πολυτελούς διαβίωσης

Διαψεύδονται, όπως προκύπτει από το σχέδιο μεταρρυθμίσεων, οι προσδοκίες για κατάργηση του φόρου πολυτελούς διαβίωσης. Ο φόρος όχι μόνο θα διατηρηθεί αλλά και θα αυξηθούν οι συντελεστές του. Σήμερα ο φόρος επιβάλλεται με συντελεστή 10% επί του ετήσιου τεκμηρίου για πισίνες και αεροσκάφη και με συντελεστή 5% ��ια τα οχήματα 1.929 έως 2.500 κυβικών και 10% για τα οχήματα μεγαλύτερου κυβισμού. Επιβαρύνονται οχήματα ηλικίας έως 10 ετών. Προβλεπόμενα πρόσθετα έσοδα 20 εκατομμυρίων ευρώ.

Φόρος τηλεοπτικών διαφημίσεων

Ο φόρος έχει επί της ουσίας ανασταλεί έως το τέλος του έτους καθώς έχει μεταφερθεί στον Δεκέμβριο η απόδοσή του. Στο κείμενο των μεταρρυθμίσεων αναφέρεται ότι ο φόρος πρόκειται να ενεργοποιηθεί σύντομα, αλλά και να διερευνηθεί η δυνατότητα επιβολής του φόρου και στις διαφημίσεις των ψηφιακών μέσων, εννοώντας προφανώς τις διαφημίσεις που προβάλλονται μέσω του διαδικτύου. Από το φόρο τηλεοπτικών διαφημίσεων προβλέπονται έσοδα ύψους 50 έως 70 εκατομμύρια ευρώ.

Αύξηση εισιτηρίων πολιτιστικών χώρων

Στις μεταρρυθμίσεις περιλαμβάνεται και η αύξηση των εισιτηρίων στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους με πρόβλεψη για αύξηση εσόδων κατά 5 έως 10 εκατομμύρια ευρώ. Η αύξηση των εσόδων θα έρθει με «νέα τιμολογιακή πολιτική» στους πολιτιστικούς χώρους και θα συνοδευτεί με μέτρα όπως μια ημέρα με ελεύθερη είσοδο κάθε μήνα.

Και άλλα φορο-μέτρα...

Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να ξέρουν επίσης ότι όσο θα πληρώνουν φόρους, θα μαζεύουν ταυτόχρονα και πόντους που θα οδηγούν σε έκπτωση φόρου ή προτεραιότητα στην επιστροφή ΦΠΑ.

Επίσης, θα πρέπει να έχουν κατά νου ότι τα…. μετρητά δεν θα γίνονται στο μέλλον δεκτά. Πιο συγκεκριμένα, η πληρωμή φόρων, προστίμων, λογαριασμών και τελών προς τη γενική κυβέρνηση (νοσοκομεία, δήμοι, ασφαλιστικά ταμεία) και τις ΔΕΚΟ θα γίνεται μόνο με πλαστικό χρήμα ή μέσω τραπεζών.

Παράλληλα, δεν θα γίνεται αποδεκτή καμία πληρωμή με μετρητά για ποσά άνω των 500 ευρώ στη χονδρική και 1.500 ευρώ στη λιανική. Θα περνούν αναγκαστικά από τις τράπεζες, με παρακράτηση του ΦΠΑ

Οι ταμειακές μηχανές θα διασυνδεθούν με το υπουργείο Οικονομικών, ενώ όσοι αποκρύπτουν εισοδήματα ή δεν καταβάλουν το ΦΠΑ θα αντιμετωπίζουν ποινικές διώξεις. Η Φορολογική Διοίκηση δεν θα κυνηγάει την είσπραξη του προστίμου για μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής- θα αναλαμβάνει δηλαδή, απευθ��ίας η Δικαιοσύνη.

Επίσης, θα γίνονται ηλεκτρονικές κατασχέσεις ακόμα και για θυρίδες. Με τις αλλαγές που θα γίνουν στον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, θα επεκταθούν σταδιακά τα ηλεκτρονικά κατασχετήρια και για μισθούς και συντάξεις.

Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών θα μπορεί να έχει on line πρόσβαση σε καταθέσεις-δάνεια, ενώ θα καταρτιστεί και Περιουσιολογίο.

Θα καθιερωθεί, επίσης, λοταρία αποδείξεων σύμφωνα με το μοντέλο που εφαρμόζεται στην Πορτογαλία και τη Μάλτα.

Θα γίνει «περαίωση» εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων στα δικαστήρια, ενώ περιφερειακές επιτροπές θα διευθετούν φορολογικές υποθέσεις, οι οποίες δεν έχουν εκδικαστεί σ�� πρώτο βαθμό. Όσοι πληρώνουν το αρχικό κεφάλαιο εγκαταλείποντας τα ένδικα μέσα θα έχουν έκπτωση από 33%-55% στα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις.Η ρύθμιση θα καλύπτει φορολογικές υποθέσεις έως την 31-12-2013. Σύμφωνα με στοιχεία του Ιουνίου, εκκρεμούν 63.999 φοροδίκες

Στο ίδιο μήκος κύματος, θα επιταχυνθεί η διοικητική επίλυση διαφορών για εκκρεμείς υποθέσεις φορολογίας κεφαλαίου, δηλαδή για τα ακίνητα.

Θα αξιοποιηθούν οι λίστες της φοροδιαφυγής με διασταυρώσεις στοιχείων και εντατικοποιήσεις ελέγχων.

Επίσης, θα γίνονται έλεγχοι 24 ώρες το 24ωρο για την πάταξη του λαθρεμπορίου.

Τέλος, θα ενισχυθεί η ανεξαρτησία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων και όλοι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί θα είναι υπό τη σκέπη της.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top