Ανασκόπηση διεθνών αγορών για τις 17/03/2015

Όλες οι εξελίξεις

​Ανοδικές τάσεις επικράτησαν στις χρηματιστηριακές αγορές κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, με κύριους καταλύτες τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ, καθώς και τις επιδόσεις της οικονομίας των ΗΠΑ.

Πιο συγκεκριμένα, η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι προχώρησε σε αγορές κρατικών ομολόγων ύψους 9.751 δις. Ευρώ κατά την πρώτη εβδομάδα εφαρμογής του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, τονίζοντας ότι το πρόγραμμα φαίνεται να αποδίδει τα προσδοκόμενα αποτελέσματα. Σε αυτό το πλαίσιο ο Γερμανικός DAX ενισχύθηκε κατά 2.24%, αγγίζοντας νέο ιστορικό υψηλό στις 12.167,72 μονάδες, ενώ ο Γαλλικός CAC και ο Βρετανικός FTSE κατέγραψαν διευρυμένα κέρδη κατά 1.01% και 0.94%, αντίστοιχα.

Το χρηματιστήριο Αθηνών αποτέλεσε τη μοναδική εξαίρεση στο θετικό κλίμα των Ευρωπαϊκών αγορών, καθώς ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε την τέταρτη συνεχόμενη ημέρα απωλειών, υποχωρώντας κατά 0.92%, ενώ ο συναλλακτικό όγκος περιορίστηκε στα 64 εκατ. Ευρώ. Παράλληλα υπήρξε περαιτέρω κλιμάκωση των ομολογιακών αποδόσεων, με το τριετές να ξεπερνάει πλέον τις 20 ποσοστιαίες μονάδες.

Στις ΗΠΑ ένα πλήθος απογοητευτικών μακροοικονομικών επιδόσεων, μεταξύ των οποίων η οριακή αύξηση στη βιομηχανική παραγωγή, καθώς και η υποτονική κατασκευαστική δραστηριότητα, ενίσχυσαν τις προσδοκίες ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Fed) ίσως παραμείνει συντηρητική στο θέμα αύξησης των παρεμβατικών επιτοκίων. Σε αυτό το πλαίσιο οι Dow Jones, NASDAQ και S&P 500 ενισχύθηκαν κατά 1.29%, 1.19% και 1.35%, αντίστοιχα.

Στην πρωινή συνεδρίαση παρατηρούνται μικτές τάσεις στις Ασιατικές αγορές, με τον Hang Seng να καταγράφει απώλειες κατά 0.29%, ενώ στον αντίποδα ο Ιαπωνικός Nikkei ενισχύεται κατά 0.99%, επωφελούμενος από το αποδυναμωμένο Γιέν.

Τέλος, στην αγορά συναλλάγματος το Ευρώ καταγράφει ανοδική αντίδραση μετά από τις διευρυμένες απώλειες των προηγούμενων ημερών, κατά 0.17%, 0.13% και 0.14% σε σχέση με τι Δολάριο ΗΠΑ (1.0586), τη Βρετανική Στερλίνα (0.7137) και το Γιέν Ιαπωνίας (128.42).

Στο σημερινό οικονομικό ημερολόγιο ξεχωρίζουν οι ανακοινώσεις του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή για την Ευρωζώνη και ο δείκτης οικονομικού κλίματος της Γερμανίας από το ινστιτούτο ZEW, στις 10:00 GMT, καθώς και ο δείκτης της Redbook για το λιανεμπόριο των ΗΠΑ, στις 12:55 GMT.

Απο το τμήμα ανάλυσης της Trade01

www.trade01.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top