Στην Ευρώπη «βρέχει δις ευρώ»-Εκτός η Ελλάδα λόγω προβληματικών διαπραγματεύσεων

Άφησε αμετάβλητα τα βασικά της επιτόκια η ΕΚΤ

Στην Ευρώπη «βρέχει δις ευρώ»-Εκτός η Ελλάδα λόγω προβληματικών διαπραγματεύσεων

​Την έναρξη του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης ανακοίνωσε από τη Λευκωσία ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι.

Ωστόσο, την ώρα που στην Ευρώπη θα... βρέχει λεφτά, η Ελλάδα θα είναι στην απομόνωση, εξαιτίας των προβλημάτων στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές και επειδή δεν έχει κλείσει ακόμη η αξιολόγηση του προγράμματος με τους θεσμούς.

Ουσιαστικά η ΕΚΤ κρατά εν ζωή την Ελλάδα μέσω της χρηματοδότησης του ELA, αλλά την πιέζει ασφυκτικά να αποδεχθεί την αξιολόγηση από τους θεσμούς ώστε να μπορέσει να επωφεληθεί από την αγορά κρατικών ομολόγων.

Ο κ.Ντράγκι πέταξε το μπαλάκι στην Αθήνα, ζητώντας να γίνουν οι μεταρρυθμίσεις που πρέπει, ώστε να πάψει η Ελλάδα να εξαιρείται από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και να ξεκινήσει η αγορά ελληνικών κρατικών ομολόγων.

Ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ανακοίνωσε ότι η αγορά των ομολόγων θα ξεκινήσει από τις 9 Μαρτίου και θα διαρκέσει ως τον Σεπτέμβριο του 2016. Η ΕΚΤ θα προχωρά σε αγορές ομολόγων 60 δισ. ευρώ μηνιαίως.

Η ΕΚΤ άφησε αμετάβλητα τα βασικά της επιτόκια σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα στο 0,05%.

Οριακή αύξηση του ELA για την Ελλάδα

Μόλις κατά 500 εκατ. ευρώ αύξησε το όριο χρήσης του έκτακτου μηχανισμού παροχής ρευστότητας (ELA) της Τράπεζας της Ελλάδος από τις ελληνικές τράπεζες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Πιο συγκεκριμένα, η ΕΚΤ αύξησε το όριο χρήσης του ELA στα 68,8 δισ. ευρώ, ενώ στις 18 Φεβρουαρίου είχε αποφασίσει να συνεχίσει τη χορήγηση έκτακτης ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες και να αυξήσει το όριο του ποσού που μπορεί να αντληθεί από τον ELA στα 68,3 δισ. ευρώ.

Όπως εξήγησε ο κεντρικός τραπεζίτης Μάριο Ντράγκι «η ΕΚΤ είναι ένας θεσμός που ακολουθεί συγκεκριμένους κανόνες, δεν είναι πολιτικός θεσμός».

«Η ΕΚΤ δεν μπορεί να αγοράσει ελληνικά ομόλογα, γιατί οι αγορές δεν μπορούν να κάνουν κάτι τέτοιο για χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα, κάτι που ισχύει και για την Κύπρο. Μπορούμε μόνο να αγοράσουμε ομόλογα επενδυτικού βαθμού και αυτά για τα οποία μιλάτε είναι κάτω από τον επενδυτικό βαθμό. Επιπλέον υπάρχει το όριο του 33% ανά εκδότη ομολόγων άρα, πρακτικά αυτό είναι αδύνατον», διευκρίνισε ο κ.Ντράγκι .

«Η ΕΚΤ έχει δανείσει μέχρι στιγμής 100 δισ. ευρώ στην Ελλάδα και είναι η πρώτη που εύχεται να υπάρξει επανεκκίνηση της χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας αρκεί να εκπληρωθούν οι κανόνες» πρόσθεσε, επισημαίνοντας ωστόσο ότι «οι ελληνικές τράπεζες είναι φερέγγυες» και πως «τα κεφάλαιά τους είναι πάνω από το απαιτούμενο».

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top