Πλειστηριασμοί και κόκκινα δάνεια: Τι θα κάνει η κυβέρνηση

Τα όρια και οι προϋποθέσεις – Αισιοδοξία ότι θα γίνει δεκτό το σχέδιο

Πλειστηριασμοί και κόκκινα δάνεια: Τι θα κάνει η κυβέρνηση

Πλήρες σχέδιο για τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας και τα «κόκκινα» δάνεια φυσικών και νομικών προσώπων ετοιμάζει η κυβέρνηση.

Το πρώτο βήμα θα γίνει το αμέσως προσεχές διάστημα με την κατάθεση διάταξης για το «πάγωμα» των πλειστηριασμών της κύριας κατοικίας, η οποία θα έχει ισχύ μέχρι το τέλος του χρόνου και θα αφορά κοινωνικά στρώματα με αδυναμία αποπληρωμής.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη, τα κριτήρια της συγκεκριμένης διάταξης θα είναι διευρυμένα σε σχέση με την περσινή μεταβατική διάταξη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα κριτήρια που θα μπουν για να ενταχθεί στη ρύθμιση ένας δανειολήπτης θα είναι:

Αντικειμενική αξία πρώτης κατοικίας έως 300.000 ευρώ

Ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 50.000 ευρώ

Συνολικές καταθέσεις (συμπεριλαμβανομένων ομολόγων και μετοχών) αξίας έως 50.000 ευρώ

Συνολική ακίνητη περιουσία που δεν θα υπερβαίνει τις 500.000 ευρώ

Η δόση που θα καταβάλλουν οι δανειολήπτες θα είναι μηδενική εάν είναι άνεργοι ή έχουν μηδενικό εισόδημα ενώ θα ανέρχεται στο 10% εάν έχουν εισόδημα έως 25.000 ευρώ. Παράλληλα, οι σκέψεις είναι για όριο δόσης στο 20% εάν το εισόδημα είναι έως 50.000 ευρώ.

Όπως εκτιμά το υπουργείο Οικονομίας, στη συγκεκριμένη ρύθμιση θα ενταχθούν τουλάχιστον 40.000 δανειολήπτες που έχουν ήδη λάβει ειδοποίηση για διαδικασία πλειστηριασμού. Το σχέδιο θα υποβληθεί στην ΕΚΤ, ενώ είναι διάχυτη η αισιοδοξία ότι θα γίνει δεκτό.

To σχέδιο για τα «κόκκινα» δάνεια

Αναφορικά με τα «κόκκινα» δάνεια, η κυβέρνηση προσανατολίζεται στο «κούρεμα» 100.000 δανείων φυσικών προσώπων που βρίσκονται στο όριο ή κάτω από το όριο της φτώχειας, όπως αυτό ορίζεται από την ΕΛΣΤΑΤ.

Η διαχείριση θα γίνει από τον Ενδιάμεσο Φορέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους ο οποίος θα συσταθεί στο επόμενο διάστημα. Ο φορέας θα αγοράσει με «έκπτωση» τα ��όκκινα δάνεια των συγκεκριμένων δανειοληπτών, οι οποίοι από την πλευρά τους θα πληρώσουν σε αυτόν μέρος ή το σύνολο της οφειλής τους. Η εκτίμηση είναι ότι τελικά θα εξυπηρετηθεί το 80% αυτών των δανείων.

Όπως υπολογίζουν στο υπουργείο Οικονομίας, για τη διαχείριση των 100.000 «κόκκινων» δανείων απαιτούνται περί τα 3 δισ. ευρώ. Στόχος είναι να αντληθεί το ποσό από τα κεφάλαια του ΤΧΣ μετά από διαπραγμάτευση με την ΕΚΤ και τη διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τις επόμενες ημέρες

Η συγκεκριμένη διάταξη για να υλοποιηθεί εκτιμάται ότι θα απαιτηθεί πάνω από ένα εξάμηνο, ενώ θα πρέπει να εγκριθεί από τους θεσμούς.

Τι θα γίνει με τις ιδιωτικοποιήσεις

Σε ότι αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις ο κ. Σταθάκης ξεκαθάρισε ότι όσες έγιναν δεν θα ακυρωθούν, ενώ υποστήριξε ότι όσες είναι σε εξέλιξη θα επανεξεταστούν. Ειδικά για το Ελληνικό, υπογράμμισε ότι εξετάζει αναθεώρηση των όρων.

Σε σχέση με τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια, ο υπουργός Οικονομίας επεσήμανε ότι η υφιστάμενη διαδικασία δεν πρόκειται να συνεχιστεί και πρόσθεσε ότι εξετάζεται ενδεχόμενη συμμετοχή του κράτους στον επενδυτικό φορέα και μείωση της χρονικής έκτασης παραχώρησης.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top