Ακίνητα: Οριζόντια μείωση 25%-30% στις αντικειμενικές αξίες

Καθοριστικό ρόλο θα παίξουν τα στοιχεία που διαθέτει η ΤτΕ για τις εμπορικές τιμές

​Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τα ακίνητα που ορίζει ότι οι αλλαγές στις αντικειμενικές τιμές θα πρέπει να γίνουν μέχρι τον Ιούνιο πιέζουν τη νέα ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και οι υπηρεσίες του υπουργείου θα πρέπει να «τρέξουν» για να ετοιμάσουν τις ��έες τιμές.

Το νέο σύστημα αυτόματης αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών υπολογίζεται ότι θα είναι έτοιμο τον Ιανουάριο του 2016 και στο πλαίσιο αυτό η νέα ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών προσανατολίζεται σε μια οριζόντια μείωση της τάξης του 25%-30% στις αντικειμενικές τιμές των ακινήτων.

Για την αναπροσαρμογή των τιμών θα ληφθούν υπόψη τα στοιχεία που διαθέτει η Τράπεζα της Ελλάδος για τις εμπορικές τιμές των ακινήτων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, οι αντικειμενικές τιμές είναι σήμερα περίπου 15%-20% υψηλότερες κατά μέσο όρο σε σχέση με τις πραγματικές.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι πολύ ακριβές περιοχές του Λεκανοπεδίου, ενώ σε πολύ υποβαθμισμένες περιοχές οι εμπορικές αξίες σήμερα είναι εξαιρετικά χαμηλές και βρίσκονται στο μισό ή ακόμα και στο 1/4 της αντικειμενικής τιμής.

Στις περιοχές όπου οι αντικειμενικές αξίες είναι μικρότερες από τις εμπορικές τιμές ενδεχομένως να μην υπάρξει καμία μεταβολή ή οι παρεμβάσεις να είναι περιορισμένες.

Στις υπόλοιπες περιοχές θα γίνει οριζόντια μείωση των αντικειμενικών τιμών.

Η μείωση των αντικειμενικών θα ελαφρύνει τους φόρους που επιβάλλονται στα ακίνητα, όπως ο φόρος μεταβίβασης, οι φόροι γονικών παροχών, κληρονομιάς αλλά και ο νέος φόρος μεγάλης ακίνητης περιουσίας που θα αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ, όπως έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top