ΕΚΤ: Δεν υπάρχει ανάγκη για ελέγχους κεφαλαίου

Έτοιμος να δεχτεί ξανά ως ενέχυρα τα ελληνικά ομόλογα ο Ντράγκι

​Αποκλείουν το ενδεχόμενο επιβολής κεφαλαιακών ελέγχων, κύκλοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

«Δεν βλέπουμε την ανάγκη να τεθούν περιορισμοί κεφαλαίων μετά τη συμφωνία με το Εurogroup», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η ΕΚΤ είναι έτοιμη να επανεισάγει την εξαίρεση (waiver) που επιτρέπει τη χρήση των ελληνικών ομολόγων ως εχέγγυα για την χορήγηση ρευστότητας, «όταν πραγματοποιηθούν τα απαραίτητα βήματα για την επέκταση και από τη στιγμή που θα εκτιμήσει ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα θετικής ολοκλήρωσης του προγράμματος».

Σημειώνεται ότι η κεντρική τράπεζα είχε άρει την εξαίρεση εν μέσω των διαπραγματεύσεων με τους ευρωπαίους εταίρους, αφήνοντας στις τράπεζες τη μόνη εναλλακτική του Μηχανισμού Έκτακτης Ρευστότητας (ELA) της ΤτΕ για κάλυψη των αναγκών ρευστότητας.

Οι ίδι��ι κύκλοι σημειώνουν ότι είναι πολύ σημαντικό για την Ελλάδα ότι είναι ακόμη διαθέσιμα τα 10 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Τα κεφάλαια αυτά δεν χρειάζονται στην παρούσα φάση, γιατί οι τράπεζες είναι φερέγγυες, αλλά είναι διαθέσιμα σε περίπτωση "ατυχήματος" - μόνο για αυτό το σκοπό και μετά από αίτημα του Ενιαίου Μηχανισμού Εποπτείας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top