ΕΚΤ: Αρκετά ισχυρές οι ελληνικές τράπεζες για να επιβιώσουν

Άνθρωποι-κλειδιά μιλούν στο Bloomberg

ΕΚΤ: Αρκετά ισχυρές οι ελληνικές τράπεζες για να επιβιώσουν

Καθησυχαστική εμφανίστηκε η επικεφαλής του εποπτικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Daniele Nouy για την κατάσταση των ελληνικών τραπεζών, εκτιμώντας ότι θα ξεπεράσουν επιτυχώς την κρίση.

«Οι ελληνικές τράπεζες αντιμετωπίζουν μια δύσκολη κατάσταση τώρα εξαιτίας των πρόσφατων εκλογών, αλλά είναι αρκετά ισχυρές. Έχει γίνει πολλή δουλειά για να ενισχυθούν οι ισολογισμοί τους τα τελευταία χρόνια. Θα ξεπεράσουν αυτή την κρίση όπως έκαναν και με τις προηγούμενες» είπε χαρακτηριστικά στο Bloomberg

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο αναφερόμενο στο χθεσινό κραχ του Χρηματιστηρίου Αθηνών, εξηγεί ότι η νέα κυβέρνηση της χώρας θα περιορίσει την λιτότητα, ξεκινώντας μια σύγκρουση με τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και τους πιστωτές.

Το sell-off αυτή την εβδομάδα μείωσε κατά 44% την αξία των ελληνικών τραπεζικών μετοχών, ουσιαστικά αφανίζοντας το μεγαλύτερο μέρος των 11,5 δισ. δολαρίων που αποκόμισαν οι τράπεζες από τις πωλήσεις μετοχών το 2014 για να τονώσουν τους ισολογισμούς τους.

Τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα παρακολουθούνται στενά υπό το πρίσμα μιας κατάστασης «που δεν είναι ακριβώς business as usual», δήλωσε η Nouy, η οποία ηγείται της ενιαίας εποπτικής αρχής της κεντρικής τράπεζας. «Θα πρέπει να διαχειριστούν με συντηρητικό τρόπο τις θέσεις ρευστότητάς τους» προειδοποίησε.

Σύμφωνα με πηγή του Bloomberg που γνωρίζει την υπόθεση, οι εκροές ελληνικών καταθέσεων από τις τράπεζες την προηγούμενη εβδομάδα, διαμορφώθηκαν σε επίπεδα-ρεκόρ, εν τω μέσω ανησυχιών για την ρευστότητα των πιστωτικών ιδρυμάτων και το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων της χώρας με τους πιστωτές.

Η ίδια πηγή επισήμανε ότι οι εκταμιεύσεις από τις ελληνικές τράπεζες ξεπέρασαν τα 14 δισ. ευρώ μέχρι τις πρόωρες εκλογές που έφεραν τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, μεταξύ των οποίων και τα 11 δισ. ευρώ που εκταμιεύθηκαν τον Ιανουάριο. Στο διάστημα 19-23 Ιανουαρίου, οι εκροές ήταν μεγαλύτερες από ό,τι τον Μάιο του 2012, ότα�� η Ελλάδα βρισκόταν στο χείλος της εξόδου από το ευρώ.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top