Moody's: «Αρνητικό πιστωτικό γεγονός το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ελλάδα»

Τι αναφέρεται σε έκθεσή της

Moody

​Το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών είναι πιστωτικά αρνητικό (credit negative) για την Ελλάδα, καθώς εντείνει τους κινδύνους αναχρηματοδότησης και ρευστότητας της χώρας, υπονομεύει την εμπιστοσύνη των καταθετών και έχει δυσμενή επίπτωση στις προοπτικές οικονομικής ανάπτυξής της, αναφέρει η Moody’s.

Σύμφωνα με τον οίκο ο νέος κυβερνητικός συνασπισμός της Ελλάδας πιθανότατα θα αμφισβητήσει τη θέση της τρόικας ενώ υποστηρίζει ότι οι πολιτικές και χρηματοοικονομικές προκλήσεις θα επιβαρύνουν τις προοπτικές ανάπτυξης της χώρας και της πιστοληπτικής αξιολόγησής της.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της, η Ελλάδα αντιμετωπίζει ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες περίπου 20 δισ. ευρώ για το 2015, από τις οποίες τα 16 δισ. ευρώ αφορούν αποπληρωμές μακροπρόθεσμου χρέους, κυρίως προς το ΔΝΤ, την ΕΚΤ και άλλους επίσημους πιστωτές.

Ο οίκος εκτιμά ότι οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες έχουν μειωθεί μεταξύ 7 και 8 δισ. ευρώ, ή περίπου 5%, από το τέλος Νοεμβρίου μέχρι σήμερα. «Με δεδομένο το αποτέλεσμα των εκλογών, οι εκροές καταθέσεων είναι πιθανό να συνεχισθούν, τουλάχιστον έως ότου υπάρχει πιο καθαρό τοπίο όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις μεταξύ της νέας κυβέρνησης και της τρόικας», σημειώνεται στην έκθεση.

Πάντως ο οίκος υποστηρίζει ότι οι επιπτώσεις μιας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στην οικονομία δεν είναι ακόμη ξεκάθαρες και θα εξαρτηθούν αποκλειστικά από τις επερχόμενες διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top