ΟΟΣΑ: Πρόκληση για την Ελλάδα το βάρος του χρέους

Εκτιμήσεις ότι θα υπερβεί το 175%

ΟΟΣΑ: Πρόκληση για την Ελλάδα το βάρος του χρέους

​Για διαρκή δημοσιονομική προσπάθεια, την οποία πρέπει να καταβάλει η Ελλάδα, ώστε να εξυπηρετήσει το μεγάλο βάρος του χρέους, κάνει λόγο ο ΟΟΣΑ στην έκθεσή του για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές που δόθηκε στη δημοσιότητα στο Παρίσι.

Ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι το χρέος της Ελλάδα το 2014 θα ξεπεράσει το 175% του ΑΕΠ και δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να χρειασθεί και πρόσθετη ελάφρυνση του χρέους είτε μέσω μιας ακόμα μείωσης των επιτοκίων, είτε μέσω παράτασης των λήξεων.

«Η μείωσή του χρέους σε συνετά επίπεδα, θα απαιτήσει χρόνια σταθερής ανάπτυξης και μια ισχυρή δημοσιονομική κατάσταση. Το μεγάλο βάρος του χρέους καθιστά επιτακτική την ανάγκη δημοσιονομικής σύνεσης», αναφέρει η έκθεση.

Όπως τονίζει ο οργανισμός, εξαγωγές, επενδύσεις και ανταγωνιστικότητα θα αποτελέσουν το τρίπτυχο για την στήριξη της ανάπτυξης τα επόμενα δύο χρόνια, προβλέποντας ότι αυτή θα είναι θετική το 2014.

«Έπειτα από έξι χρόνια βαθιάς ύφεσης στην Ελλάδα, η ανάπτυξη αναμένεται να είναι θετική το 2014 και να αποκτήσει μια επιπλέον δυναμική κατά τη διετία 2015- 2016. Η ανάκαμψη θα πρέπει να καθοδηγηθεί από τη δυναμική εξέλιξη των εξαγωγών, να ενισχυθεί από την επενδυτική δραστηριότητα και να υποστηριχθεί από τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας», τονίζει η έκθεση.

Ο ΟΟΣΑ επισημαίνει επίσης ότι η οικονομική δραστηριότητα ενισχύθηκε το 2014 χάρη στον τουρισμό, στη βελτίωση της εμπιστοσύνης και στη σταθεροποίηση της εγχώριας ζήτησης.

Η έκθεση αναφέρεται και στα ποσοστά ανεργίας, τα οποία αν και είναι γύρω στο 26%, έχουν μειωθεί, προβλέποντας ότι το 2016 θα βρίσκονται στο 24%.

Δυσοίωνες όμως είναι οι προβλέψεις για μισθούς, οι οποίοι θα συνεχίσουν να μειώνονται αλλά με βραδύτερο ρυθμό.

Για τον ΟΟΣΑ, το κλειδί για μια βιώσιμη ανάπτυξη, βρίσκεται στην ταχεία αναδιάρθρωση των ισολογισμών των τραπεζών σε συνδυασμό με τη διατήρηση της δυναμικής των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Ο Οργανισμός χαρακτηρίζει θετική τη λήψη μέτρων, όπως το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, ενώ υπογραμμίζει ότι θα πρέπει να είναι πολιτική προτεραιότητα της εκάστοτε ελληνικής κυβέρνησης η δίκαιη κατανομή του κόστους προσαρμογής μεταξύ όλων των ομάδων, με δεδομένο ότι η δημοσιονομική προσαρμογή θα πρέπει να είναι βιώσιμη.

Ο ΟΟΣΑ τέλος σημειώνει και τους κινδύνους που ελλοχεύουν για την ελληνική οικονομία και οι οποίοι είναι:

- Οι καθυστερήσεις στην εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που εκκρεμούν στο πλαίσιο του προγράμματος προσαρμογής, θα μπορούσαν να υπονομεύσουν το επενδυτικό κλίμα.

- Η αργή πρόοδος της αναδιάρθρωσης των τραπεζικών ισολογισμών, θα μπορούσε επίσης να φρενάρει την ανάκαμψη, δεδομένου του υψηλού επιπέδου των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

- Το πολύ υψηλό χρέος εξακολουθεί να αποτελεί σημαντική πρόκληση.

- Οι χαμηλοί ρυθμοί ανάπτυξης στην Ευρώπη θα βλάψουν τις εξαγωγές και την ανάπτυξη.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top