Παρέμβαση Σόιμπλε για τη φοροδιαφυγή του Λουξεμβούργου-ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΚΟΛΑΦΟΣ

Τι ζητά ο Γερμανός υπουργός οικονομικών μετά τις αποκαλύψεις

Παρέμβαση  Σόιμπλε για τη φοροδιαφυγή του Λουξεμβούργου-ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΚΟΛΑΦΟΣ

​Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στην Ευρωζώνη, μετά τις αποκαλύψεις πως το Λουξεμβούργο διευκολύνει και συγκαλύπτει τη φοροαποφυγή που λαμβάνει χώρα εκτός των συνόρων του, συνάπτοντας μυστικές συμφωνίες με τουλάχιστον 1000 εταιρίες κάθε χρόνο με οικονομικά ανταλλάγματα δισεκατομμυρίων ευρώ και τα αιτήματα για την παραίτησή του Ζαν- Κλοντ Γιούνκερ.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Β.Σόιμπλε κατέστησε αναγκαία τη δημοσιοποίηση των φορολογικών συμφωνιών μεταξύ των κρατών – μελών και των επιχειρήσεων.

Πιο συγκεκριμένα, με επιστολή του προς τον Επίτροπο Οικονομικών και Φορολογικών υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί, ο Γερμανός υπουργός τάσσεται υπέρ μιας πρωτοβουλίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που θα οδηγήσει στην αποκάλυψη αυτών των φορολογικών διευκολύνσεων.

Όπως εξηγεί στην επιστολή του, η φορολογική πρακτική – γνωστή και ως tax ruling - επιτρέπει σε μια επιχείρηση να ζητήσει εκ των προτέρων διευκρινίσεις για το πώς θα την αντιμετωπίσουν οι φορολογικές αρχές μιας χώρας και να λάβει ορισμένες νομικές εγγυήσεις.Αυτό επηρεάζει τον καταμερισμό των φορολογητέων κερδών μιας πολυεθνικής μεταξύ των θυγατρικών της που βρίσκονται σε διαφορετικές χώρες, γεγονός που της επιτρέπει να μειώσει τις φορολογικές της επιβαρύνσεις.

Την ίδια ώρα, ο πρωταγωνιστής της υπόθεσης και πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζ.Κ.Γιούνκερ, αναφερόμενος στις φορολογικές πρακτικές της χώρας την οποία κυβέρνησε για 19 έτη, διαβεβαίωσε πως «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εξετάσει τις πρακτικές του Λουξεμβούργου και η Επίτροπος Ανταγωνισμού Μαρκέτε Βεστάγκερ θ�� δράσει ανεξάρτητα».

«Δεν ήμουν εγώ ο αρχιτέκτονας του φορολογικού συστήματος του Λουξεμβούργου. Το φορολογικό σύστημα του Λουξεμβούργου είναι ανεξάρτητο. Είμαι πολιτικά υπεύθυνος για όσα συνέβησαν σε κάθε γωνιά του Λουξεμβούργου» παραδέχτηκε.

Όπως είπε ο κ. Γιούνκερ, «όλα έγιναν σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία και τους διεθνούς κανόνες που εφαρμόζονται σε αυτό το θέμα».
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top