Ανάσα για 700.000 δικαιούχους: Παρουσιάστηκε το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα

Σαμαράς: Το πετύχαμε με τα πλεονάσματα – Βενιζέλος: Σύντομα θα δούμε αποτελέσματα

Ανάσα για 700.000 δικαιούχους: Παρουσιάστηκε το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα
Ανάσα σε 700.000 συμπολίτες μας θα δώσει το «Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα», το οποίο παρουσιάστηκε σήμερα στο Ζάππειο, παρουσία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου.

Η πιλοτική εφαρμογή του θα γίνει σε 13 δήμους της χώρας (Δράμας, Έδεσσας, Γρεβενών, Ιωαννίνων, Λευκάδας, Καρδίτσας, Χαλκίδας, Καλλιθέας Αττικής, Μεσολογγίου, Τρίπολης, Σύρου, Σάμου και Μαλεβιζίου Κρήτης).

Ποιοι θα είναι δικαιούχοι

Δικαιούχοι θα είναι άτομα και οικογένειες που διαμένουν στις εν λόγω περιοχές τα τελευταία 2 χρόνια, ενώ οι αιτήσεις θα γίνονται ηλεκτρονικά από τον ιστότοπο της ΗΔΙΚΑ από τις 15 Νοεμβρίου.

Η ενίσχυση, η οποία θα συμψηφίζεται με άλλα επιδόματα, καθορίζεται στα 200 ευρώ για μεμονωμένους δικαιούχους και στα 300 ευρώ για ζευγάρι. Το ποσό αυξάνεται κατά 100 ευρώ για κάθε ενήλικο μέλος και κατά 50 ευρώ για ��άθε ανήλικο, με την υποσημείωση ότι στις μονογονεϊκές οικογένειες το πρώτο τέκνο λογίζεται σε κάθε περίπτωση ως ενήλικο.

Για τον προσδιορισμό του πραγματικού εισοδήματος λαμβάνονται υπόψη όλα τα εισοδήματα από οποιαδήποτε πηγή με εξαίρεση α) το 20% από μισθωτές υπηρεσίες, εισόδημα με δελτίο παροχής υπηρεσιών ή εργόσημο καθώς και τα ποσά από πηγές κατάρτισης και β) τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης, αλληλεγγύης κλπ. και των επιδομάτων αναπηρίας, διατροφικό ΑΜΕΑ και επιμέλειας με δικαστική απόφαση.

Τα περιουσιακά κριτήρια

Όσον αφορά τα περιουσιακά κριτήρια, η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 90.000 ευρώ κατ’ άτομο.

Το ποσό αυτό αυξάνεται κατά 15.000 ευρώ για κάθε επιπλέον ενήλικα και κατά 10.000 για κάθε ανήλικο, ενώ σε κάθε περίπτωση το ανώτατο συνολικό όριο για κάθε ωφελούμενη οικογένεια είναι το ποσό των 200.000 ευρώ.

Όσον αφορά την κινητή περιουσία, θα πρέπει να μην υπερβαίνει σε αντικειμενική δαπάνη το ποσό των 6.000 ευρώ.

Σαμαράς: Το πετύχαμε χάρη στα πλεονάσματα

Ο Αντώνης Σαμαράς έκανε λόγο για εργαλείο που υπάρχει «στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης και τώρα έρχεται στην Ελλάδα», εξηγώντας ότι θα εφαρμοστεί πιλοτικά για 6 μήνες σε 13 δήμους από όλες τις περιφέρειες της χώρας ενώ στην πλήρη ανάπτυξή του «θα καλύπτει 700.000 άτομα σε όλη την Ελλάδα, το 7% του πληθυσμού».

Όπως εξήγησε ο πρωθυπουργός, το εργαλείο αυτό έγινε πραγματικότητα χάρη στο πλεόνασμα που επετεύχθη: «Με τα πλεόνασματα που βγάζει πλέον η χώρα μας μπορεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα με τους δικούς της πόρους, όχι πια δανειακά. Δείχνει αυτή η εξέλιξη την τόλμη της κυβέρνησης να βάλει μπροστά πράγματα που ήταν αδιανόητα μέχρι τώρα αν και θα έπρεπε να είχαν γίνει εδώ και πολλά χρόνια».

Παράλληλα, ο κ. Σαμαράς σημείωσε ότι οι μεταρρυθμίσεις «κάνουν όχι απλώς τη χώρα μας πιο σύγχρονη αλλά, την καθιστούν πιο δίκαιη» για να συμπληρώσει ότι «η κοινωνική δικαιοσύνη όταν ακουμπά σε στέρεα θεμέλια βοηθά την ανάπτυξη και στεριώνει τη δημοκρατία στη χώρα μας».

Από την πλευρά του, ο Ευάγγελος Βενιζέλος υπογράμμισε πως η Ελλάδα αλλάζει σελίδα, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «οργανώνουμε τη χώρα μετά το μνημόνιο».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης εκτίμησε ότι το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα σύντομα θα αποδώσει αποτελέσματα, ωστόσο εξήγησε ότι από μόνο του δεν αρκεί: «Οι πολιτικές μας για τη βοήθεια στο σπίτι, για τους αστέγους, για τους ανέργους δίνουν το υπόστρωμα για να αποδώσει το εγγυημένο κοινωνικό εισόδημα».

Για τη «μεγαλύτερη κοινωνική μεταρρύθμιση στη χώρα που αλλάζει όσα ξέραμε για το κοινωνικό κράτος» έκανε λόγο ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, σημειώνοντας ότι στο παρελθόν οι κοινωνικοί πόροι σπαταλούνταν αποδίδοντας λίγα στην αντιμετώπιση της φτώχειας.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top