Συλλογικές διαπραγματεύσεις: Επιστρέφει ο θεσμός της διαιτησίας

Κατατέθηκε από το ΥΠΟΙΚ και το υπουργείο Εργασίας

Ο θεσμός της διαιτησίας στις συλλογικές διαπραγματεύσεις επανέρχεται.

Με τροπολογία που προβλέπει αναδιοργάνωση του Οργανισμού Διαμεσολάβησης και Διαιτησίας, παρέχεται η δυνατότητα σε εργοδότες και εργαζόμενους α) να προσφύγουν μονομερώς στη Διαιτησία, εφόσον το ένα από τα δυο μέρη αρνηθεί τη διαμεσολάβηση και β) να ασκήσουν έφεση κατά των αποφάσεων των διαιτητών. Παράλληλα, παρέχεται η δυνατότητα στη Διαιτησία, να καθορίζει τα ελάχιστα όρια αποδοχών.

Εκτός από τη δυνατότητα της έφεσης, η τροπο��ογία προβλέπει, για πρώτη φορά, τη συμμετοχή τακτικών δικαστών στη Διαιτησία και επαναφέρει με τον τρόπο αυτό, τις διατάξεις του νόμου 3259/1955.

Για την υποδοχή των εφέσεων, συστήνεται νέο μόνιμο πενταμελές συλλογικό όργανο (δευτεροβάθμια επιτροπή διαιτησίας) στο οποίο συμμετέχουν δύο διαιτητές και τρεις τακτικοί δικαστές.

Προβλέπεται ακόμη, ότι για τον καθορισμό των ελάχιστων ορίων αποδοχών από τις επιχειρήσεις, θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη, εκτός των άλλων στοιχείων και η οικονομική κατάσταση των πλέον αδύνατων επιχειρήσεων.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top