Η φοροδιαφυγή καλά κρατεί: 2 στους 3 Έλληνες κρύβουν τα εισοδήματά τους

Δηλώνουν λιγότερα ή… τίποτα-Στον πάτο η φορολογική ηθική στη χώρα μας

​Πιο κάτω κι από τον πάτο βρίσκεται η φορολογική ηθική των Ελλήνων, οι οποίοι μυαλό… δεν λένε να βάλουν!

Παρά την κρίση, το Μνημόνιο και τα αυστηρά δημοσιονομικά μέτρα, 2 στους 3 Έλληνες επιμένουν να αποκρύπτουν εισοδήματα, δηλώνοντας λιγότερα ή… τίποτα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Στέφεν Χαλ, ερευνητικού εταίρου της Τράπεζας της Ελλάδας, υπολογίζεται ότι το 24% της οικονομικής δραστηριότητας στην Ελλάδα, δεν καταγράφηκε πέρυσι, τη στιγμή που στην Ευρώπη το ανάλογο ποσοστό περιορίζεται σε 19%.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Στη χώρα μας, υπάρχει ένα υψηλό ποσοστό αυτοαπασχολουμένων, γεγονός που διευκολύνει τη φοροδιαφυγή και την εισφοροδιαφυγή.

Μάλιστα υπάρχει και ισχυρό κίνητρο, αφού οι κρατικές εισφορές αναλογούν στο 43% του συνολικού κόστους εργασίας αντί του 26% που είναι ο μέσος όρος στον πλούσιο κόσμο.

Παράλληλα, ο δημόσιος τομέας στην Ελλάδα είναι περισσότερο διεφθαρμένος συγκριτικά με κάθε άλλο κράτος-μέλος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με τη Διεθνή Διαφάνεια, και έτσι οι Έλληνες είναι ακόμη πιο διστακτικοί να δείξουν συνέπεια στις υποχρεώσεις τους απέναντι στο κράτος.

Αποτέλεσμα της φοροδιαφυγής; Η φοροεισπρακτική δυνατότητα της κυβέρνησης περιορίζεται από την παραοικονομία, η οποία πλήττει επίσης την ανάπτυξη.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top