Η φοροδιαφυγή καλά κρατεί: 2 στους 3 Έλληνες κρύβουν τα εισοδήματά τους

Δηλώνουν λιγότερα ή… τίποτα-Στον πάτο η φορολογική ηθική στη χώρα μας

Η φοροδιαφυγή καλά κρατεί: 2 στους 3 Έλληνες κρύβουν τα εισοδήματά τους

​Πιο κάτω κι από τον πάτο βρίσκεται η φορολογική ηθική των Ελλήνων, οι οποίοι μυαλό… δεν λένε να βάλουν!

Παρά την κρίση, το Μνημόνιο και τα αυστηρά δημοσιονομικά μέτρα, 2 στους 3 Έλληνες επιμένουν να αποκρύπτουν εισοδήματα, δηλώνοντας λιγότερα ή… τίποτα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Στέφεν Χαλ, ερευνητικού εταίρου της Τράπεζας της Ελλάδας, υπολογίζεται ότι το 24% της οικονομικής δραστηριότητας στην Ελλάδα, δεν καταγράφηκε πέρυσι, τη στιγμή που στην Ευρώπη το ανάλογο ποσοστό περιορίζεται σε 19%.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Στη χώρα μας, υπάρχει ένα υψηλό ποσοστό αυτοαπασχολουμένων, γεγονός που διευκολύνει τη φοροδιαφυγή και την εισφοροδιαφυγή.

Μάλιστα υπάρχει και ισχυρό κίνητρο, αφού οι κρατικές εισφορές αναλογούν στο 43% του συνολικού κόστους εργασίας αντί του 26% που είναι ο μέσος όρος στον πλούσιο κόσμο.

Παράλληλα, ο δημόσιος τομέας στην Ελλάδα είναι περισσότερο διεφθαρμένος συγκριτικά με κάθε άλλο κράτος-μέλος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με τη Διεθνή Διαφάνεια, και έτσι οι Έλληνες είναι ακόμη πιο διστακτικοί να δείξουν συνέπεια στις υποχρεώσεις τους απέναντι στο κράτος.

Αποτέλεσμα της φοροδιαφυγής; Η φοροεισπρακτική δυνατότητα της κυβέρνησης περιορίζεται από την παραοικονομία, η οποία πλήττει επίσης την ανάπτυξη.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top