NYT: Η τρόικα συνεργάζεται ευκολότερα με τον Σαμαρά παρά με τον Τσίπρα

Ο προϋπολογισμός και η ψήφος εμπιστοσύνης στο επίκεντρο του ξένου τύπου

NYT: Η τρόικα συνεργάζεται ευκολότερα με τον Σαμαρά παρά με τον Τσίπρα

​Η τρόικα, το προσχέδιο του προϋπολογισμού και η ψήφος εμπιστοσύνης που ζητά η κυβέρνηση βρέθηκαν σήμερα στο επίκεντρο του ξένου τύπου.

Με τίτλο «Ο Σαμαράς ζητά ψήφο εμπιστοσύνης» δημοσίευμα του Spiegel κάνει λόγο για μια νέα κοινοβουλευτική περίοδο στην Ελλάδα, τονίζοντας πως στόχος της κυβέρνησης είναι να αποδυναμώσει το αίτημα της αντιπολίτευσης για πρόωρες εκλογές και να συσπειρώσει τις δυνάμεις της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ.

«Στην παρούσα φάση πάντως και σε περίπτωση πρόωρων εκλογών τα κόμματα της συγκυβέρνησης δεν θα συγκέντρωναν την πλειοψηφία, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις» επισημαίνει το δημοσίευμα.

Η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt από την άλλη αναφέρεται στην πορεία της ελληνική οικονομίας με αφορμή το νομοσχέδιο του προϋπολογισμού το οποίο κατατέθηκε χθες στην Βουλή.

«Η ελληνική κυβέρνηση αναμένει για το 2015 σημαντική οικονομική ανάπτυξη και αύξηση του πρωτογεν��ύς πλεονάσματος. Το ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί κατά πάσα πιθανότητα κατά 2,9% δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Η ανεργία αναμένεται να πέσει από το 24,5% στο 22,5% και το δημόσιο χρέος να πέσει από το 175% στο 168% του ΑΕΠ» αναφέρει.

Για «πορεία προς ανάπτυξη και μείωση του βάρους των φόρων» κάνουν λόγο οι New York Times σχολιάζοντας το προσχέδιο του προϋπολογισμού, ο οποίος θα πρέπει πάντως, όπως τονίζουν, να πάρει το «ΟΚ» της τρόικας, της ΕΚΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σύμφωνα με τους New York Times, για τον Αντώνη Σαμαρά η τρόικα δεν είναι το μόνο εμπόδιο, καθώς στο εσωτερικό υπάρχει μια έντονη πολιτική διαμάχη η οποία τον οδήγησε να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη βουλή. Ο στόχος του Έλληνα πρωθυπουργού, σύμφωνα με το δημοσίευμα, είναι διπλός: να κρατήσει τους δανειστές με το μέρος του και να αποκρούσει τις φήμες για πρόωρες εκλογές που ζητάει επιμόνως ο ΣΥΡΙΖΑ με προοπτική την εκλογή του νέου ΠτΔ.

Ανεξάρτητοι οικονομικοί αναλυτές σημειώνουν στους ΝYT πως ο προϋπολογισμός που παρουσίασε η ελληνική κυβέρνηση είναι φιλόδοξος και είναι πιθανό να αναθεωρηθεί από την Τρόικα, καθώς θα θεωρήσει πως τα στοιχεία της ανάπτυξης έχουν διογκωθεί. Από την άλλη, όμως, επειδή το πολιτικό περιβάλλον στην Ελλάδα είναι έντονο, δεν αποκλείεται οι τροικανοί να κάνουν κάποιες παραχωρήσεις, κυρίως στις περικοπές των φόρων.

«Είναι πιθανό η Τρόικα να υπαναχωρήσει σε κάποιες διαρθρωτικές αλλαγές και να χαλαρώσουν το σχοινί στον Σαμαρά. Ειδικά στις αλλαγές στην αγορά και στο συνταξιοδοτικό πρόγραμμα» τονίζει ο διευθυντής του Eurasia Group, με έδρα το Λονδίνο, Mujtaba Rahman και προσθέτει «Είναι ευκολότερο για τους δανειστές να συνεργάζονται με τη Νέα Δημοκρατία από ότι με τον ΣΥΡΙΖΑ, αν και υπάρχει η αίσθηση πως ο ΣΥΡΙΖΑ πηγαίνει πλέον προς το χώρο του κέντρου»

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top